Gardelli Colombia Anserma coop, Siracusa lot 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Colombia Anserma coop, Siracusa lot omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
kilka drobnych gospodarstw
|
region |
Caldas
|
wysokość upraw |
1800
|
odmiana | Castillo |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88,75 pkt SCA
|
Opis
Anserma znajduje się w zachodniej części departamentu Caldas. Jest to ośrodek rolniczy, w którym ważne miejsce zajmuje uprawa kawy. Spółdzielnia rozpoczęła działalność w 1967 roku. Członkowie spółdzielni zgromadzili rozległą wiedzę i doświadczenie w produkcji i sprzedaży kawy, dzięki wsparciu Narodowej Federacji Producentów Kawy Kolumbii oraz Departamentu Komitetu Producentów Kawy z Caldas.
Spółdzielnia działa w gminach Anserma, Risaralda, San José, Belalcázar i Viterbo.
Jej głównym celem jest sprzedaż kawy i innych produktów rolnych, a także dąży do promocji i poprawy warunków ekonomicznych, społecznych, technicznych i kulturalnych członków. Zrzesza 2083 plantatorów kawy, którzy z poświęceniem i pasją uprawiają kawę doskonałej jakości.
Oprócz kawy uprawiają również rośliny takie jak trzcina cukrowa i banany.
Wraz z przyjściem Luisa Miguela na stanowisko dyrektora generalnego, spółdzielnia starała się uwzględnić najnowsze osiągnięcia technologiczne w przetwarzaniu i zaakceptować przejście na produkcję kawy speciality. W magazynie wybudowano obszary z kontrolowaną temperaturą do przetwarzania mikrolotów dostarczanych przez producentów. Rozpoczęto również eksperymenty z wytwarzaniem partii naturalnie przetworzonych w sposób, który nie stanowi zagrożenia dla producentów.
Luis Miguel zainwestował w suszarnię Nuna Coffee, która pozwala kontrolować temperaturę i wilgotność podczas suszenia kawy.
Do tego projektu zarząd spółdzielni wybrał kilku lokalnych producentów, których zbiory są znane ze swojej jakości. Powstała również sortownia do zbierania najbardziej dojrzałych wiśni. Ziarna w tej paczce pochodzą z konkretnej parceli, która nazywa się Siracusa - została tak nazwana na cześć góry w pobliżu Spółdzielni.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Colombia Anserma coop, Siracusa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Caldaz |
Odmiana botaniczna | Castillo |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |