Gardelli Brazil Santa Hedwirges omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Brazil Santa Hedwirges omniroast 250g
data palenia |
2023.07.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Brito Family
|
plantacja |
Fazenda Santa Hedwirges
|
region |
Sul del Minas
|
uprawy |
900 m n.p.m.
|
odmiana | Catuai Arara Mundo Novo |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
84.25 pkt SCA
|
Rodzina Brito opiekuje się plantacją Fazenda Santa Hedwirges od czterech pokoleń. Nazwali farmę imieniem św. Edwigi (Jadwigi) i uprawiają tam kawę od ponad 90 lat. Gospodarstwo położone jest na wysokości 900 metrów nad poziomem morza i obejmuje łącznie 2400 hektarów, z czego 1100 zajmują uprawy. Odmiany uprawiane w gospodarstwie to Yellow Catuai, Red Catuai, Topázio, Arara, Rubi i Mundo Novo. Silny etos produkcji środowiskowej i społecznej, współpraca w możliwie najbardziej harmonijny sposób i zapewnienie korzystnego środowiska pracy dla pracowników gospodarstwa to kluczowa zasada kierująca działalnością gospodarstwa. Zrównoważone praktyki środowiskowe są stale wdrażane i oceniane w poszukiwaniu promowania różnorodności biologicznej w terenie. Uprawiane są rodzime odmiany.
Sztuka wytwarzania wysokiej jakości kawy jest przekazywana w rodzinie z ojca na syna, z pokolenia na pokolenie. Ostatnio, wraz z coraz większym zaangażowaniem Hugo Brito, rodzina starała się poprawić jakość swoich produktów, korzystając zarówno do technologii, jak i innowacji agronomicznych. Zaangażowanie w jakość obejmuje wszystkie etapy produkcji - od wyboru odmian do nowoczesnych i wydajnych praktyk obróbki. Na terenie plantacji znajdują się cztery niezależne centra, co pozwala na łatwe oddzielenie kawy uprawianej w różnych mikroklimatach z różnych działek.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:25 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 20 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:25
- 1.48 tds
- 17g kawy
- 17 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:20
- 1.40 tds
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.