Frukt Coffee Ethiopia Chelbesa filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.21 |
palarnia
Frukt Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Gedeo, Yirgacheffe
|
uprawy
1950 - 2200 m n.p.m.
|
producent
Chelbesa
|
stacja obróbki
Chelbesa Washing Station
|
odmiana
Heirloom
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
brzoskwinia owoce pestkowe |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Chelbesa 250 g z Etiopii z finlandzkiej palarni Frukt
Ta fenomenalna kawa jest produkowana przez stację myjącą Chelbesa, gdzie jest dostarczana przez drobnych rolników uprawiających kawowce z wioski Chelbesa, w strefie Gedeo w Yirgacheffe w Etiopii.
Właścicielem stacji Chelbesa jest SNAP, lokalna firma założona w celu promowania kawy wysokiej jakości. SNAP wybiera wysokiej jakości wiśnie kawowe od 476 plantatorów mieszkających w pobliżu wioski Chelbessa. Każdy z nich ma małą działkę na której uprawia najczęściej różne rośliny spożywcze, w tym krzewy kawowca.
Ta kawa wyróżnia się żywym i jasnym, mocno owocowym profilem. Ma wyraźną, cytrynową kwasowość i jest bardzo owocowa, a jednocześnie delikatna, aromatyczna i słodka. To doskonały przykład najwyższej jakości etiopskich ziaren.
Kawa jest jasna i soczysta. W smaku słodko-owocowa, z nutami cytrusów, brzoskwiń i owoców pestkowych, z przyjemną kwasowością cytryny (nie bójcie się jej - jest zachwycająca!) i naprawdę przyjemnymi aromatami kwiatowymi.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!