Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.21 |
palarnia
Frukt Coffee |
pochodzenie
Brazylia |
region
Minas Gerais
|
uprawy
1250 - 1300 m n.p.m.
|
producent
Gabriel Barreto
|
stacja obróbki
Casa Almeida Barreto
|
odmiana
Red Catuai
|
proces
natural |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
czekolada dobrze zbalansowana słodka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Casa Almeida Barreto 250 g z Brazylii z finlandzkiej palarni Frukt
Ta kawa jest produkowana przez przyjaciela Frukt Coffee - Gabriela Barreto. Gabriel jest producentem kawy z siedzibą w Minas Gerais w południowo-wschodniej części Brazylii. Ta partia to naturalnie przetworzona odmiana Red Catuai i stanowi nowoczesną interpretację klasycznego czekoladowo-słodkiego brazylijskiego profilu filiżanki. Dzięki niezwykłej dbałości o szczegóły i wiedzy w zakresie technik fermentacji, Gabriel i zespół farmy Araucária naprawdę wykonali świetną robotę w swojej krótkiej podróży do uprawy kawy.
Wraz ze swoją rodziną Gabriel prowadzi Casa Almeida Barreto. Produkcja kawy i eksport własnych zbiorów, a także obsługa logistyki i import na rynek europejski Casa Almeida Barreto to zdecydowanie ambitny projekt. Frukt jest częścią tej podróży od czasu ich pierwszego eksportu, kupują całą brazylijską kawę wyłącznie od Gabriela.
Spodziewaj się zrównoważonej i dającej poczucie komfortu czekoladowej filiżanki z owocowym charakterem i dość przyjemną średnio-niską kwasowością. Ogólnie ta partia jest bardziej skupiona na równowadze i wysokiej słodyczy, co czyni ją idealną również do espresso. Sprawdzi się naprawdę dobrze z mlekiem w napojach na bazie espresso.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

18,99 zł
Cena regularna:
30,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!