CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto omniroast 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czerwonych owoców

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami doskonale zbalansowana


data palenia
2025.01.21
palarnia
Frukt Coffee
pochodzenie
Brazylia
region
Minas Gerais
uprawy
1250 - 1300 m n.p.m.
producent
Gabriel Barreto
stacja obróbki
Casa Almeida Barreto
odmiana
Red Catuai
proces
natural
typ palenia
omniroast - 
przelew
espresso
kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
czerwone owoce
czekolada
dobrze zbalansowana
słodka
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Casa Almeida Barreto 250 g z Brazylii z finlandzkiej palarni Frukt

Ta kawa jest produkowana przez przyjaciela Frukt Coffee - Gabriela Barreto. Gabriel jest producentem kawy z siedzibą w Minas Gerais w południowo-wschodniej części Brazylii. Ta partia to naturalnie przetworzona odmiana Red Catuai i stanowi nowoczesną interpretację klasycznego czekoladowo-słodkiego brazylijskiego profilu filiżanki. Dzięki niezwykłej dbałości o szczegóły i wiedzy w zakresie technik fermentacji, Gabriel i zespół farmy Araucária naprawdę wykonali świetną robotę w swojej krótkiej podróży do uprawy kawy.

Wraz ze swoją rodziną Gabriel prowadzi Casa Almeida Barreto. Produkcja kawy i eksport własnych zbiorów, a także obsługa logistyki i import na rynek europejski Casa Almeida Barreto to zdecydowanie ambitny projekt. Frukt jest częścią tej podróży od czasu ich pierwszego eksportu, kupują całą brazylijską kawę wyłącznie od Gabriela.

Spodziewaj się zrównoważonej i dającej poczucie komfortu czekoladowej filiżanki z owocowym charakterem i dość przyjemną średnio-niską kwasowością. Ogólnie ta partia jest bardziej skupiona na równowadze i wysokiej słodyczy, co czyni ją idealną również do espresso. Sprawdzi się naprawdę dobrze z mlekiem w napojach na bazie espresso.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres
kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres
automatyczny

kawiarka

kawiarka

kawa do ekspresu przelewowego

metody
przelewowe

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia - 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino. 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Frukt Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto omniroast 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium