CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto honey omniroast 250g | CoffeeLove
  • promocja
  • nowość

Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto honey omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 54,90 zł

Cena regularna: 64,90 zł

54.90
Najniższa cena od wprowadzenia towaru: 64,90 zł
ilość szt.
-15% Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa speciality z nutami mango

Kawa Speciality z nutami jogurtu


data palenia
2024.04.09
palarnia
pochodzenie
region
Minas Gerais
producent
Gabriel Barreto
uprawy
1250 - 1300 m n.p.m.
odmiana Arara
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
mango
jogurt
ocena
-

To cudowna Arara przetworzona w procesie honey od naszego przyjaciela palarni Frukt, Gabriela Barreto. To również pierwszy zbiór z drzew Arara posadzonych zaledwie trzy lata temu. Arara ma ekscytujący profil filiżanki, podwyższoną kwasowość i nuty owocowe, w szczególności mango.
Gabriel Barreto to producent kawy z siedzibą w Minas Gerais w południowo-wschodniej części Brazylii. Przywiązując szczególną wagę do szczegółów i posiadając wiedzę na temat technik fermentacji, Gabriel i zespół z farmy Araucária wykonali naprawdę świetną robotę podczas swojej krótkiej podróży do uprawy kawy.

Wraz z rodziną Gabriel prowadzi Casa Almeida Barreto. Produkcja kawy i eksport własnych upraw, a także obsługa logistyki i importu na rynek europejski Casa Almeida Barreto to naprawdę ambitne przedsięwzięcie.

W filiżance spodziewaj się jasnej kwasowości i dobrego charakteru owoców tropikalnych, z kremowym odczuciem w ustach przypominającym jogurt, lżejszym body i bardzo wysoką słodyczą. Jasna i słodka kawa, dzięki czemu idealnie nadaje się doskonale do dripa, ekspresu przelewowego, ale także do jasnego, nowoczesnego espresso. Dobrze komponuje się z mlekiem i napojami na bazie espresso.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Frukt Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Frukt Coffee Brazylia Casa Almeida Barreto honey omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium