Fjord Coffee special edition Peru Andres Torres Geisha filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych





Opis
Fjord Coffee special edition Peru Andres Torres Geisha filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.17
|
palarnia | |
pochodzenie |
Peru
|
region |
Amazonas, Luya
|
producent |
Andrés Torres
|
farma |
Santa Teresa
|
wysokość upraw |
1780 m n.p.m.
|
odmiana | Geisha |
proces |
natural
fermentowana przez 72 godzin |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia jaśmin żółte śliwki |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Andres Torres ustanowił punkt odniesienia dla produkcji naturalnej gejszy w północnych regionach Peru, wykorzystując wiedzę przekazywaną mu przez pokolenia hodowców kawy.
Rodzina Torres zajmuje się produkcją kawy od kilku pokoleń, a Andres Torres kontynuuje tradycję przekazaną mu przez rodziców i dziadków.
W ostatnich kilku zbiorach Andres testował czasy fermentacji przygotowując swoje kawy – najpierw próbował 42 godziny, a potem 72, zachowując tę drugą opcję dla tegorocznych zbiorów. Jego wiedza doprowadziła go do zajęcia szóstego miejsca w Cup of Excellence 2021 w Peru, a zbiory 2022/23 są równie wysokiej jakości.
Palarnia Fjord wybrała tę Geishę ze względu na jej złożony charakter, pełen kwiatowych i owocowych akcentów, a także zdolność do pokazania niesamowitego potencjału wysokiej jakości kawy z Peru.
Santa Teresa i Amazonas
Farma Andresa, Santa Teresa, znajduje się w regionie Amazonas, w północnych regionach Peru, graniczących z Ekwadorem. Jeden z najpiękniejszych i najbardziej historycznych regionów kraju, ma wielką różnorodność biologiczną, niesamowite krajobrazy i ważne stanowiska archeologiczne.
Jedną z najbardziej znanych atrakcji turystycznych jest wodospad Gocta, który jest uważany za trzeci najwyższy wodospad na świecie o wysokości 771 metrów. Innym bardzo znanym miejscem są ruiny Kuelap, które należały do kultury Chachapoyas i znajdują się w prowincji Luya.
Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee Peru Andres Torres Geisha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.