CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Fjord Coffee Peru Puente Solaya filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami wiśni

kawa speciality z nutami mandarynki


data palenia
2024.04.22
palarnia
pochodzenie
region
Cajamarca, Cutervo, Callayuc
producent
17 drobnych rolników
wysokość
upraw
1800 - 2000 m n.p.m.
odmiana Caturra,
Pache
proces
washed
fermentowana przez 48 godzin
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
mleczna czekolada
wiśnie
klementynka
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Puente Solaya z Peru 250g wypalona w niemieckiej palarni Fjord Coffee

Wzgórze Solaya pokrywa 17 różnych rodzinnych farm produkujących kawę i jest wspaniałą metaforą połączenia, ogniwa, pomostu (puente) między tymi społecznościami, które dzielą wielki potencjał kawowy, a ludźmi o wielkiej gościnności.

To druga mikro-partia, która trafiła do niemieckiej palarni Fjord od społeczności Puente Solaya w ciągu 12 miesięcy. Wybór padł na niezwykłe ziarna. Jasna i wibrująca kwasowość przypomina nam kenijskie kawy, a słodycz jest długotrwała i pełna nut owocowych i czekoladowych.

Przetwarzanie

Wiele społeczności produkujących w całym Peru ma małe działki, na których uprawiają kawę, mają inne uprawy i zwierzęta gospodarskie. Drobnym producentom często nie opłaca się sprzedawać kawy bezpośrednio eksporterom lub na rynek międzynarodowy – zamiast tego drobni producenci z jednej lub kilku społeczności często łączą swoje zbiory w partie regionalne, reprezentujące profil smakowy przypominający ich region.

Ta partia została stworzona przez 17 różnych producentów/rodzin produkcyjnych otaczających wzgórze Solaya w regionie Cajamarca. Składające się wyłącznie z odmian Caturra i Bourbon, kawy były fermentowane przez okres 48 godzin przed dokładnym umyciem, wysuszeniem i przeznaczeniem na eksport. Rezultatem jest czysta, jasna i słodka kawa z delikatnymi nutami cytrusowymi, takimi jak klementynka, czerwona truskawka. Kawa ma wyraźną słodycz oraz utrzymujący się finisz mlecznej czekolady.

Cajamarca

Północna część Peru, dzięki pasmowi górskiemu Andów i bliskości równika, charakteryzuje się ciepłym klimatem, żyznymi ziemiami i gęstą roślinnością. Jest to obszar o wielkim bogactwie kulturowym, bogaty w tradycje, które ludności udało się zachować do dziś. Na tym północnym obszarze region Cajamarca wyróżnia się różnorodnością geograficzną, od ekosystemów andyjskich po lasy wysokogórskie o wielkiej urodzie.

Prowincja Cutervo słynie z pięknych lasów mglistych, wrzosowisk i suchych lasów chronionych przez Park Narodowy Cutervo. W takim otoczeniu świetnie czuliby się miłośnicy turystyki przygodowej i trekkingu. Ten park o powierzchni ponad 82 000 hektarów tworzy ekosystem, który zapewnia żywność i wodę ponad 90 000 mieszkańców 7 mikrodziałów wodnych na tym obszarze.

Najważniejszym zasobem jest woda i dzięki niej duża część populacji może uprawiać kawę. Istnieje również obfita produkcja trzciny cukrowej, ryżu, drzew owocowych i bydła do produkcji mleka. Miejscowa ludność uznaje, że atrakcje turystyczne, takie jak las palmowy, eksploracja jaskiń i obserwacja ptaków, są korzystne dla społeczności, przyczyniając się do rozwoju i ożywienia lokalnej gospodarki.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Fjord Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Fjord Coffee Peru Puente Solaya filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium