Fjord Coffee Peru Puente Solaya filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych





Opis
Fjord Coffee Peru Puente Solaya filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cajamarca, Cutervo, Callayuc
|
producent |
17 drobnych rolników
|
wysokość upraw |
1800 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra, Bourbon |
proces |
washed
fermentowana przez 48 godzin |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
klementynka truskawka mleczna czekolada |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Wzgórze Solaya pokrywa 17 różnych rodzinnych farm produkujących kawę i jest wspaniałą metaforą połączenia, ogniwa, pomostu (puente) między tymi społecznościami, które dzielą wielki potencjał kawowy, a ludźmi o wielkiej gościnności.
To druga mikro-partia, która trafiła do niemieckiej palarni Fjord od społeczności Puente Solaya w ciągu 12 miesięcy. Wybór padł na niezwykłe ziarna. Jasna i wibrująca kwasowość przypomina nam kenijskie kawy, a słodycz jest długotrwała i pełna nut owocowych i czekoladowych.
Przetwarzanie
Wiele społeczności produkujących w całym Peru ma małe działki, na których uprawiają kawę, mają inne uprawy i zwierzęta gospodarskie. Drobnym producentom często nie opłaca się sprzedawać kawy bezpośrednio eksporterom lub na rynek międzynarodowy – zamiast tego drobni producenci z jednej lub kilku społeczności często łączą swoje zbiory w partie regionalne, reprezentujące profil smakowy przypominający ich region.
Ta partia została stworzona przez 17 różnych producentów/rodzin produkcyjnych otaczających wzgórze Solaya w regionie Cajamarca. Składające się wyłącznie z odmian Caturra i Bourbon, kawy były fermentowane przez okres 48 godzin przed dokładnym umyciem, wysuszeniem i przeznaczeniem na eksport. Rezultatem jest czysta, jasna i słodka kawa z delikatnymi nutami cytrusowymi, takimi jak klementynka, czerwona truskawka. Kawa ma wyraźną słodycz oraz utrzymujący się finisz mlecznej czekolady.
Cajamarca
Północna część Peru, dzięki pasmowi górskiemu Andów i bliskości równika, charakteryzuje się ciepłym klimatem, żyznymi ziemiami i gęstą roślinnością. Jest to obszar o wielkim bogactwie kulturowym, bogaty w tradycje, które ludności udało się zachować do dziś. Na tym północnym obszarze region Cajamarca wyróżnia się różnorodnością geograficzną, od ekosystemów andyjskich po lasy wysokogórskie o wielkiej urodzie.
Prowincja Cutervo słynie z pięknych lasów mglistych, wrzosowisk i suchych lasów chronionych przez Park Narodowy Cutervo. W takim otoczeniu świetnie czuliby się miłośnicy turystyki przygodowej i trekkingu. Ten park o powierzchni ponad 82 000 hektarów tworzy ekosystem, który zapewnia żywność i wodę ponad 90 000 mieszkańców 7 mikrodziałów wodnych na tym obszarze.
Najważniejszym zasobem jest woda i dzięki niej duża część populacji może uprawiać kawę. Istnieje również obfita produkcja trzciny cukrowej, ryżu, drzew owocowych i bydła do produkcji mleka. Miejscowa ludność uznaje, że atrakcje turystyczne, takie jak las palmowy, eksploracja jaskiń i obserwacja ptaków, są korzystne dla społeczności, przyczyniając się do rozwoju i ożywienia lokalnej gospodarki.
Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee Peru Puente Solaya
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.