Fjord Coffee House Blend 1kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.13 |
palarnia
Fjord Coffee Roasters |
pochodzenie
blend:50% Brazylia 50% Kenia |
region
Mantiqeuria,
Kiambu
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
-
|
proces
natural,washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
mandarynka kandyzowana wiśnia |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality House Blend 1 kg wypalona w niemieckiej palarni Fjord Coffee
Fjord House Blend to złożona, słodka i czysta mieszanka espresso, składająca się z dwóch doskonałej jakości kaw:
- góry Mantiqeuria natural (Brazylia)
- Kiambu PB washed (Kenia)
Kawa pozwala przygotować bardzo smaczne i ciekawe espresso, ale także jest idealną bazą, która dobrze rozprowadza mleko i tworzy doskonałe doznania smakowe. Ta mieszanka zawiera zarówno nuty czekoladowe tony, ale też owocowe akcenty i jest dobrym wyborem dla miłośników kawy czarnej oraz z dodatkiem mleka.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!