Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa
towar niedostępny






Opis
Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kochere
|
producent |
Shiferaw Jigso (Member of the Jabanto Group)
|
wysokość upraw |
2100 m n.p.m.
|
odmiana |
Walichu
Kurume JARC 74110 & 74112 |
proces |
washed
fermentowana przez 48 godzin ponownie moczona |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
limonka brzoskwinia melon miodowy |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Po kilku latach nieustannych wysiłków Shiferaw Jigso zbudował własną mini-stację mycia w wiosce Bonk Bosa, aby przetwarzać własną kawę. W stosunkowo młodym wieku stał się jednym z niewielu rolników w regionie, którzy założyli myjnię i jest doskonałym przykładem dla innych rolników, którzy również chcą to zrobić. Myjnia Shiferaw jest jedną z najwyżej położonych w regionie Kochere, a wiśnie zbierane są z jego 3 farm, położonych powyżej 2000 m n.p.m.. Duża wysokość i precyzyjne przetwarzanie sprawiają, że jest to doskonały przykład potencjału kawy z Kochere.
Shiferaw Jigso i zarządza łącznie 6,8 hektarami farm kawy rozmieszczonych w trzech różnych wioskach: Bonk Busa, Debo i Wote, znajdujących się w dystrykcie Kochere. Stacja mycia w Bonk Busa znajduje się w jednym z najwyższych punktów z tych trzech farm, co zapewnia wolniejszy czas schnięcia ze względu na chłodniejszej temperaturze i stabilizuje długi, ale czysty proces fermentacji. Farmy Shiferaw najlepiej opisać jako uprawy w stylu ogrodowym, przeplatające drzewa kawowe z uprawami żywności, takimi jak Enset i Taro, co jest normą w Strefie Gedeo ze względu na jej dużą populację.
Shiferaw i jego rodzina zawsze prowadzili hodowlę przy użyciu tradycyjnych metod, takich jak kompostowanie ekologiczne i nigdy nie stosowali pestycydów ani nawozów chemicznych. Wybiera udane lokalne odmiany ze swoich najlepszych drzew, które mutują z podstawowych 3 odmian regionu; Kurume, Dega i Walichu, a także odmiany Jimma 74110 i 74112.
Ręcznie zbierane owoce kawy trafiają bezpośrednio do myjni, gdzie każda partia jest sortowana i pozbawiana niedojrzałych, przejrzałych i uszkodzonych przez owady lub szkodniki wiśni. Tylko dobrze dojrzałe, czerwone wiśnie pozostają do rozdrobnienia przy użyciu lokalnego rozcieracza do kawy Agard. Bezpośrednio po rozdrobnieniu pergamin kawowy jest fermentowany pod wodą przez 48 godzin, a świeża woda jest wymieniana po 24 godzinach. Po fermentacji ziarna myje się czystą wodą, a następnie wracają z powrotem do zbiorników, aby ponownie je namoczyć świeżą wodą przez około cztery godziny. Kolejny etap to suszenie, gdzie ziarna są mieszane ręcznie w sposób ciągły przez kolejne cztery godziny w cieniu. Następnie przenoszone są na łoża suszące. Aby utrzymać równomierne wysychanie ziaren, kawę wystawia się na słońce w godzinach od 8:00 do 10:00, natomiast między 11:00 a 15:00 przykrywana jest nylonową siateczką, aby zapobiec przegrzewaniu się jej w najgorętszej części dnia. Po południu kawa jest odkrywana na kolejne dwie godziny, a następnie przykrywana na noc od 18:00 do następnego ranka. W tym roku kawa Shiferaw Jigso potrzebowała 10 dni, aby osiągnąć idealną wilgotność na poziomie 10,0-10,5%.
Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.