Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa

Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa
  • promocja
Cena: 69,90 zł 94,90 zł 69.90
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 94,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso filtr 250g

kawa speciality z nutami limonki

kawa speciality z nutami brzoskwini

kawa speciality z nutami melona

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.10.31
palarnia
pochodzenie
region
Kochere
producent
Shiferaw Jigso (Member of the Jabanto Group)
wysokość
upraw
2100 m n.p.m.
odmiana
Walichu
Kurume
JARC
74110 & 74112
proces
washed
fermentowana przez 48 godzin
ponownie moczona
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
limonka
brzoskwinia
melon miodowy
ocena
brak danych

Opis kawy

Po kilku latach nieustannych wysiłków Shiferaw Jigso zbudował własną mini-stację mycia w wiosce Bonk Bosa, aby przetwarzać własną kawę. W stosunkowo młodym wieku stał się jednym z niewielu rolników w regionie, którzy założyli myjnię i jest doskonałym przykładem dla innych rolników, którzy również chcą to zrobić. Myjnia Shiferaw jest jedną z najwyżej położonych w regionie Kochere, a wiśnie zbierane są z jego 3 farm, położonych powyżej 2000 m n.p.m.. Duża wysokość i precyzyjne przetwarzanie sprawiają, że jest to doskonały przykład potencjału kawy z Kochere.

Shiferaw Jigso i zarządza łącznie 6,8 hektarami farm kawy rozmieszczonych w trzech różnych wioskach: Bonk Busa, Debo i Wote, znajdujących się w dystrykcie Kochere. Stacja mycia w Bonk Busa znajduje się w jednym z najwyższych punktów z tych trzech farm, co zapewnia wolniejszy czas schnięcia ze względu na chłodniejszej temperaturze i stabilizuje długi, ale czysty proces fermentacji. Farmy Shiferaw najlepiej opisać jako uprawy w stylu ogrodowym, przeplatające drzewa kawowe z uprawami żywności, takimi jak Enset i Taro, co jest normą w Strefie Gedeo ze względu na jej dużą populację.
Shiferaw i jego rodzina zawsze prowadzili hodowlę przy użyciu tradycyjnych metod, takich jak kompostowanie ekologiczne i nigdy nie stosowali pestycydów ani nawozów chemicznych. Wybiera udane lokalne odmiany ze swoich najlepszych drzew, które mutują z podstawowych 3 odmian regionu; Kurume, Dega i Walichu, a także odmiany Jimma 74110 i 74112.

Ręcznie zbierane owoce kawy trafiają bezpośrednio do myjni, gdzie każda partia jest sortowana i pozbawiana niedojrzałych, przejrzałych i uszkodzonych przez owady lub szkodniki wiśni. Tylko dobrze dojrzałe, czerwone wiśnie pozostają do rozdrobnienia przy użyciu lokalnego rozcieracza do kawy Agard. Bezpośrednio po rozdrobnieniu pergamin kawowy jest fermentowany pod wodą przez 48 godzin, a świeża woda jest wymieniana po 24 godzinach. Po fermentacji ziarna myje się czystą wodą, a następnie wracają z powrotem do zbiorników, aby ponownie je namoczyć świeżą wodą przez około cztery godziny. Kolejny etap to suszenie, gdzie ziarna są mieszane ręcznie w sposób ciągły przez kolejne cztery godziny w cieniu. Następnie przenoszone są na łoża suszące. Aby utrzymać równomierne wysychanie ziaren, kawę wystawia się na słońce w godzinach od 8:00 do 10:00, natomiast między 11:00 a 15:00 przykrywana jest nylonową siateczką, aby zapobiec przegrzewaniu się jej w najgorętszej części dnia. Po południu kawa jest odkrywana na kolejne dwie godziny, a następnie przykrywana na noc od 18:00 do następnego ranka. W tym roku kawa Shiferaw Jigso potrzebowała 10 dni, aby osiągnąć idealną wilgotność na poziomie 10,0-10,5%.


Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee Ethiopia Shiferaw Jigso

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/10
Producent Fjord Coffee Roasters
Producent (kraj) Niemcy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Mokume Coffee Brasil 1kg kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
Mokume Coffee Brasil 1kg kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
128,90 zł 109,57 zł
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
298,90 zł 249,00 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium