Fjord Coffee Ethiopia Okoluu natural filtr 250g kawa ziarnista specialty
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
producent |
Okoluu Farmers Group
|
farma |
Okoluu Washing Station
|
wysokość upraw |
2000 - 2150 m n.p.m.
|
odmiana |
JARC,
Heirloom
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
poziomka magnolia agawa |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Okoluu Organic natural 250g z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni Fjord Coffee
33 rolników z Okoluu Farmers' Group uprawia drzewa kawowe na zawrotnych wysokościach od 2000 do 2150 metrów nad poziomem morza. Drzewa na farmach o powierzchni około 2 hektarów mają od 1 do 7 lat. Rolnicy coraz częściej wybierają odmiany odporne na choroby i dające większe plony, które pomagają im udoskonalać i rozwijać sposób, w jaki uprawiają ziemię.
Metody rolnicze w regionie Guji pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Guji zazwyczaj uprawiają kawę w towarzystwie innych upraw spożywczych. Ta metoda jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia pożywienie dla ich rodzin.
Można spodziewać się kwiatowych nut magnolii i słodyczy przywodzącej na myśl poziomki i agawę.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.6g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.