Fjord Coffee Ethiopia Okoluu filtr 250 g kawa ziarnista specialty
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.27 |
palarnia
Fjord Coffee Roasters |
pochodzenie
Etiopia |
region
Guji
|
uprawy
2000 - 2150 m n.p.m.
|
producent
Okoluu Farmers Group
|
stacja obróbki
Okoluu Washing Station
|
odmiana
JARC,
Heirloom |
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
yuzu gorzka czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Okoluu 250 g z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni Fjord Coffee
33 rolników z Okoluu Farmers' Group uprawia drzewa kawowe na wysokościach od 2000 do 2150 metrów nad poziomem morza. Drzewa na farmach o powierzchni około 2 hektarów mają od 1 do 7 lat. Rolnicy coraz częściej wybierają odmiany odporne na choroby i dające większe plony, które pomagają im udoskonalać i rozwijać sposób, w jaki uprawiają ziemię.
Metody rolnicze w regionie Guji pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Guji zazwyczaj uprawiają kawę w towarzystwie innych upraw spożywczych. Ta metoda jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia pożywienie dla ich rodzin.
Można spodziewać się nut gorzkiej czekolady i słodyczy, która przywodzi na myśl maliny i yuzu.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.6 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł