Fjord Coffee Ethiopia Okoluu espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Fjord Coffee Ethiopia Okoluu espresso 250g
data palenia |
2023.09.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
producent |
-
|
stacja obróbki |
Okoluu Co-Op
|
uprawy |
2000 - 2150 m n.p.m.
|
odmiana |
Serto 74110 / 74112
Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
biała brzoskwinia kandyzowana pomarańcza bergamotka |
ocena |
-
|
Kawa jest uprawiana przez niewielką grupę lokalnych rolników, którzy wchodzą w skład Sookoo Group zarządzanej przez Ture Waji, który jest lokalnym ekspertem w dziedzinie agronomii i permakultury.
Grupa Sookoo uprawia swoje drzewka kawowe na plantacjach półleśnych, co daje naturalne zacienienie i bogaty ekosystem. Członkowie grupy otrzymują również szkolenia i informacje na temat przygotowania gleby, sadzenia, odchwaszczania i zbioru - rolnicy mogą wówczas żądać wyższej ceny za swoją kawę, a za tę konkretną partię otrzymali prawie dwukrotnie wyższą cenę za kg niż cena wiśni klasy A.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38 - 40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.