Fjord Coffee Ethiopia Dhilgee Halo espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Fjord Coffee Ethiopia Dhilgee Halo espresso 250g
data palenia |
2023.09.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeb
|
producent |
-
|
stacja obróbki | Dhilgee Halo |
uprawy |
1925 - 2210 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
borówka lawenda agawa owoce pestkowe |
ocena |
-
|
Kawa ta jest uprawiana przez ponad 170 drobnych rolników w okolicach Gebed. Dhilgee Halo, stacja, które procesowała te owoce, kupuje je od lokalnych plantatorów, których gospodarstwa zajmują średnio od 0,5 do 2 hektarów i są zlokalizowane na wysokości od 1925 do 2110 m n.p.m.
Dhilgee Halo znajduje się na wysokości 2100 m n.p.m, w pobliżu miasta Worka w Gedeb na południu Etiopii. Graniczący ze słynnymi regionami Yirga'chefe i Koch'ere, obszar ten jest znany między innymi ze swoich wyjątkowych cech kwiatowych, słodyczy owoców pestkowych i szerokiej różnorodności genrtycznej dzikiej kawy rosnącej w lokalnych lasach.
Halo to jeden z największych obszarów upraw w Gedeb, o łącznej powierzchni 1240 hektarów plantacji kawy. Lokalizacja tej myjni blisko gospodarstw oznacza, że żaden rolnik nie musi transportować wiśni dłużej niż 40 minut przed dotarciem do stacji.
Kawa zachwyca słodyczą i wyjątkową kwiatowością - ma nuty jagód i owoców pestkowych, subtelne aromaty lawendy i białych kwiatów oraz słodycz przypominającą syrop z agawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.