Fjord Coffee Ethiopia Chelchele filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2023.09.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeb
|
producent |
-
|
farma |
Chelchele
|
wysokość upraw |
1900 - 2100 m n.p.m.
|
odmiana |
Heirloom
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
borówka malina gorzka czekolada |
ocena |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Chelchele 250g z Etiopii wypalona w berlińskiej palarni Fjord Coffee
Kawa ma głębokie, owocowe smaki borówki i maliny z ujmującą słodyczą. Możesz również spodziewać się bogatych nut ciemnej czekolady i nut brązowych przypraw.
Stacja mycia została nazwana na cześć wioski Chelchele, wokół której kawa uprawiana jest na wysokościach od 1900 do 2100 metrów. Sama stacja znajduje się na wysokości 2000 metrów i ma dobrze rozwiniętą infrastrukturę, w tym 14 standardowych zbiorników fermentacyjnych i myjących, 130-150 łóżek suszących i dwa zbiorniki na wodę o pojemności 90 000 litrów każdy. Kawa jest tam uprawiana wraz z innymi roślinami, jak np. fasola czy drzewami awokado.
Chelchele przetwarza kawę przy użyciu zarówno naturalnych, jak i mytych metod, a lokalni, drobni rolnicy dostarczają dojrzałe wiśnie zaraz po ich zebraniu. Średnia roczna temperatura w tym obszarze wynosi od 15,5 do 17,8 stopni Celsjusza, a opady deszczu są wystarczające, około 1404 mm rocznie, a opady deszczu są równomiernie rozłożone.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.6g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.