Fjord Coffee El Salvador Puerto Arturo filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych





Opis
Fjord Coffee El Salvador Puerto Arturo filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Apaneca, Ahuachapan, Apaneca-Ilamatepec Mountain Range
|
producent |
Alvaro Moises & family
(Zenith Coffee) |
wysokość upraw |
1500 m n.p.m.
|
odmiana |
Orange Bourbon
|
proces |
natural
fermentowana przez 48 godzin |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
mandarynka białe kwiaty czekolada |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Farma Alvaro Moisesa, Puerto Arturo, jest w jego rodzinie od kilku pokoleń. Do niedawna nigdy nie zyskał uznania za swoje kawy, które wcześniej sprzedawał innym producentom w regionie, którzy sprzedawali je jako własne.
Puerto Arturo znajduje się na obrzeżach Apaneca, słynnego miasta produkującego kawę na Ruta de las Flores na zachodzie Salwadoru. Pracując jako architekt i konserwator przyrody oprócz produkcji kawy, Alvaro sprzedawje swoją kawę bezpośrednio na rynku dopiero od 2-3 lat. Wcześniej sprzedawał kawę sąsiednim farmom i młynom, które następnie sprzedawały kawę pod własnym nazwiskiem.
Rezerwat przyrody
Historycznie Salwador był przeludniony i miał wiele wylesiania. W rezultacie brakowało oficjalnych rezerwatów przyrody lub siedlisk chronionych dla lokalnej flory i fauny. Jednak podczas wojny domowej w Salwadorze wiele osób opuściło wieś a pozostawione odległe obszary stopniowo odrastały w lasy. Grupa ludzi utworzyła prywatną organizację pozarządową Salvanatura, aby współpracować z rządem w celu zarządzania rezerwatami przyrody na tych obszarach.
Alvaro był współzałożycielem i przez kilka lat kierował organizacją Salvanatura, dbając o zachowanie bioróżnorodności i zdrowia lokalnych parków krajobrazowych i przyrodniczych dla przyszłych pokoleń. Na farmie Puerto Arturo jego oddanie dzikiej przyrodzie przejawia się w doskonałym zdrowiu jego farmy, kolekcji rzadkich drzew i małej szkółce dla rozmnażania lokalnych drzew.
Uprawa i przetwarzanie
Alvaro stosuje kilka interesujących technik, aby zapewnić zdrowie swoich drzewek Orange Bourbon. Zamiast stosować pestycydy w celu wyeliminowania inwazji broca, który ryje i rozmnaża się w owocach kawy, chwyta je w innych roślinach.
Uprawia drzewa Liberica, które służą jako pułapki na owady brokatowe; ponieważ wiśnie Liberica dojrzewają w innym czasie niż Arabica, broca migruje do Liberiki przed innymi wiśniami. Następnie Alvaro zbiera wiśnie Liberica wcześnie, aby uchwycić znajdujące się w nich brokaty, zanim się rozmnożą.
Ta partia Orange Bourbon została stworzona przy użyciu naturalnej obróbki, z 48-godzinną maceracją przed suszeniem. Rezultatem jest kawa, która jest złożona, słodka i trochę dzika - parzona jako kawa filtrowana, zachwyca nutami czekolady, cytrynowymi nutami mandarynki oraz aromatem i finiszem białych kwiatów.
Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee El Salvador Puerto Arturo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.