CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g | CoffeeLove
  • promocja

Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych

Ocena:
0
Cena: 59,90 zł

Cena regularna: 79,90 zł

59.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 59,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
-25% Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g

kawa speciality z nutami jabłka

kawa speciality z nutami karmelu

kawa speciality z nutami żółtej śliwki


data palenia
2023.12.05
palarnia
pochodzenie
region
Cerro El Aguila, Santa Ana (Apaneca-Ilamatepec Mountain Range)
producent
Rodolfo Ruffatti Batlle
wysokość
upraw
1500 - 1640 m n.p.m.
odmiana
Red Bourbon
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czerwone jabłko
karmel
żółte śliwki
ocena
brak danych

Pochodząca z Turynu we Włoszech rodzina Ruffatti przeniosła się do Salwadoru i rozpoczęła życie sadząc i produkując kawę. Ich gospodarstwo Finca El Salvador (FES) jest w rodzinie od pięciu pokoleń.

Rodolfo Ruffatti Batlle jest producentem i eksporterem wysokiej jakości kaw z Salwadoru, dzieląc się kawami z farm należących zarówno do jego rodziny, jak i innych producentów w całym regionie Santa Ana/Apaneca. Jest to jedna z kilku partii, które palarnia Fjord kupiła od Rodolfo w tym roku, wybrana ze względu na wysoką jakość słodyczy i potencjalną wszechstronność, która ma zostać wydana jako kawa omniroast (palona uniwersalnie, do każdej metody parzenia).

Finca El Salvador

Finca El Salvador znajduje się w Cerro El Aguila, które leży w Santa Ana, w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec w północno-wschodniej części Salwadoru. Po zajęciu 10. miejsca w programie aukcyjnym Cup of Excellence (CoE) w 2015 roku, farma zyskała reputację producenta czystych, słodkich i wszechstronnych kaw, które pokazują potencjał jednego z najbardziej niedocenianych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej.

Przetwarzanie

Ta umyta partia Red Bourbon była uprawiana na wysokości od 1500 do 1640 metrów nad poziomem morza. Wysokość ta była wcześniej nieodpowiednia do sadzenia odmiany Bourbon ze względu na niskie temperatury; jednak ze względu na rosnące roczne temperatury (w wyniku zmiany klimatu) gospodarstwa takie jak Finca El Salvador mogą teraz rozpocząć sadzenie i zbieranie kawy na wyższych wysokościach.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2023/12
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Producent Fjord Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium