Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
Cena regularna:
79,90 zł
towar niedostępny
Opis
Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g
data palenia |
2023.12.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerro El Aguila, Santa Ana (Apaneca-Ilamatepec Mountain Range)
|
producent |
Rodolfo Ruffatti Batlle
|
wysokość upraw |
1500 - 1640 m n.p.m.
|
odmiana |
Red Bourbon
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone jabłko karmel żółte śliwki |
ocena |
brak danych
|
Pochodząca z Turynu we Włoszech rodzina Ruffatti przeniosła się do Salwadoru i rozpoczęła życie sadząc i produkując kawę. Ich gospodarstwo Finca El Salvador (FES) jest w rodzinie od pięciu pokoleń.
Rodolfo Ruffatti Batlle jest producentem i eksporterem wysokiej jakości kaw z Salwadoru, dzieląc się kawami z farm należących zarówno do jego rodziny, jak i innych producentów w całym regionie Santa Ana/Apaneca. Jest to jedna z kilku partii, które palarnia Fjord kupiła od Rodolfo w tym roku, wybrana ze względu na wysoką jakość słodyczy i potencjalną wszechstronność, która ma zostać wydana jako kawa omniroast (palona uniwersalnie, do każdej metody parzenia).
Finca El SalvadorFinca El Salvador znajduje się w Cerro El Aguila, które leży w Santa Ana, w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec w północno-wschodniej części Salwadoru. Po zajęciu 10. miejsca w programie aukcyjnym Cup of Excellence (CoE) w 2015 roku, farma zyskała reputację producenta czystych, słodkich i wszechstronnych kaw, które pokazują potencjał jednego z najbardziej niedocenianych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej.
PrzetwarzanieTa umyta partia Red Bourbon była uprawiana na wysokości od 1500 do 1640 metrów nad poziomem morza. Wysokość ta była wcześniej nieodpowiednia do sadzenia odmiany Bourbon ze względu na niskie temperatury; jednak ze względu na rosnące roczne temperatury (w wyniku zmiany klimatu) gospodarstwa takie jak Finca El Salvador mogą teraz rozpocząć sadzenie i zbieranie kawy na wyższych wysokościach.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy.
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją trochę grubiej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nieco drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.