Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych





Opis
Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon Omni 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerro El Aguila, Santa Ana (Apaneca-Ilamatepec Mountain Range)
|
producent |
Rodolfo Ruffatti Batlle
|
wysokość upraw |
1500 - 1640 m n.p.m.
|
odmiana |
Red Bourbon
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwone jabłko karmel żółte śliwki |
ocena |
brak danych
|
Opis kawy
Pochodząca z Turynu we Włoszech rodzina Ruffatti przeniosła się do Salwadoru i rozpoczęła życie sadząc i produkując kawę. Ich gospodarstwo Finca El Salvador (FES) jest w rodzinie od pięciu pokoleń.
Rodolfo Ruffatti Batlle jest producentem i eksporterem wysokiej jakości kaw z Salwadoru, dzieląc się kawami z farm należących zarówno do jego rodziny, jak i innych producentów w całym regionie Santa Ana/Apaneca. Jest to jedna z kilku partii, które palarnia Fjord kupiła od Rodolfo w tym roku, wybrana ze względu na wysoką jakość słodyczy i potencjalną wszechstronność, która ma zostać wydana jako kawa omniroast (palona uniwersalnie, do każdej metody parzenia).
Finca El Salvador
Finca El Salvador znajduje się w Cerro El Aguila, które leży w Santa Ana, w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec w północno-wschodniej części Salwadoru. Po zajęciu 10. miejsca w programie aukcyjnym Cup of Excellence (CoE) w 2015 roku, farma zyskała reputację producenta czystych, słodkich i wszechstronnych kaw, które pokazują potencjał jednego z najbardziej niedocenianych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej.
Przetwarzanie
Ta umyta partia Red Bourbon była uprawiana na wysokości od 1500 do 1640 metrów nad poziomem morza. Wysokość ta była wcześniej nieodpowiednia do sadzenia odmiany Bourbon ze względu na niskie temperatury; jednak ze względu na rosnące roczne temperatury (w wyniku zmiany klimatu) gospodarstwa takie jak Finca El Salvador mogą teraz rozpocząć sadzenie i zbieranie kawy na wyższych wysokościach.
Polecane metody zaparzenia kawy Fjord Coffee El Salvador FES Red Bourbon
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Fjord Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.