Five Elephant Salwador Finca Majahual filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.04 |
palarnia
Five Elephant |
pochodzenie
Salwador |
region
Los Naranjos Valley, Sonsonate
|
uprawy
1350 - 1700 m n.p.m.
|
producent
Murray Meza Family
|
stacja obróbki
Finca El Majahual
|
odmiana
Pacamara |
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
orzech brazylijski cukier trzcinowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Finca Majahual 250 g z Salwadoru z palarni Five Elephant
Relacja Five Elephant z zespołem Finca El Majahual jest jedną z najdłużej działających partnerstw w tej palarni. Co ważne i niezwykłe, na przestrzeni lat stała się ona jeszcze silniejsza. Patrick Murray, kierownik gospodarstwa, nieustannie dąży do poprawy wydajności gospodarstwa, jakości, innowacyjności i przywództwa społecznego. Doskonale obrazują to kawy z Salwadoru kupione i wypalone przez Five Elephant - sezon po sezonie coraz ciekawsze.
Każdego roku kawy produkowane w Finca El Majahual są nie tylko naprawdę dobre, ale także inspirujące - z nowymi technikami przetwarzania i nowymi inicjatywami społecznymi uruchamianymi i wspieranymi z premii płaconych za partie farmy.
Tak Five Elephant wspomina pierwszy kontakt z tym lotem:
"Kiedy zebraliśmy próbki przesłane do nas z Finca El Majahual, wiedzieliśmy, że ta kawa sprawdzi się naprawdę dobrze w przypadku obu profili palenia, co pozwoliło nam kupić większą partię od naszych partnerów – z czego zawsze jesteśmy zadowoleni".
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.