Five Elephant Salwador Finca Majahual Red Bourbon 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
79,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.01.06 |
palarnia
Five Elephant |
pochodzenie
Salwador |
region
Los Naranjos Valley, Sonsonate
|
uprawy
1350 - 1700 m n.p.m.
|
producent
Murray Meza Family
|
stacja obróbki
Finca El Majahual
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
ananas skórka cytryny |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Finca Majahual Red Bourbon z Salwadoru 250 g wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant
Relacja Five Elephant z zespołem Finca El Majahual jest jednym z najdłużej działających partnerstw w tej palarni. Co ważne i niezwykłe, na przestrzeni lat stała się ona jeszcze silniejsza. Patrick Murray, kierownik gospodarstwa, nieustannie dąży do poprawy wydajności gospodarstwa, jakości, innowacyjności i przywództwa społecznego. Doskonale obrazują to kawy z Salwadoru kupione i wypalone przez Five Elephant - sezon po sezonie coraz ciekawsze.
Każdego roku kawy produkowane w Finca El Majahual są nie tylko naprawdę dobre, ale także inspirujące - z nowymi technikami przetwarzania i nowymi inicjatywami społecznymi uruchamianymi i wspieranymi z premii płaconych za partie dla farmy.
Ta partia Red Bourbon Natural to klasyczna filiżanka do espresso z Salwadoru. Łatwo polubić tę kawę dzięki zniewalającym nutom słodkiego melona i ananasa, z akcentami ciemnej czekolady i goryczką skórki z cytryny.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!