Five Elephant Rwanda Vunga filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyamasheke District
|
uprawy | 1350 - 1700 m n.p.m. |
producent | Rugali Washing Station |
farma | 1150 Rolników Dostarczających Wiśnie |
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Vunga 250g z Rwandy wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant
Rewelacyjna, jesienna kawa, o smaku przypominającym pomarańcze oblane czekoladą. Jest ktoś, kto tego nie lubi? ;)
Spółdzielnia Vunga to mała stacja w dystrykcie Nyabihu, ale produkuje kawy na niezwykle wysokim poziomie. Mimo że ma tylko ograniczony sprzęt i stoły do suszenia, Vunga zajęła wysokie miejsca w zawodach Rwanda Cup of Excellence w 2012 i 2014 roku.
Dzięki współpracy z Muraho Trading Company, Vunga była w stanie znacznie zwiększyć swoją produkcję w zbiorach 2017 r. Wtedy MTCo pomogło im zbudować bardzo potrzebny serpentynowy kanał sortujący na zbiory 2018 roku, który od tamtego czasu pomaga skrócić czas pracy i zwiększyć jakość partii poprzez sortowanie gęstości. Dzięki nowemu kanałowi myjącemu i sortującemu Vunga jest w stanie zwiększyć ilość wysokiej jakości kawy, którą produkuje, i jej ogólną produkcję.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.