Five Elephant Mexico La Concordia espresso 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Five Elephant Mexico La Concordia espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.30
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
CAFECO Cooperative
|
farma |
La Concordia
|
region |
Chiapas
|
uprawy |
1300 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon Typica |
proces |
washed
16-godzinna fermentacja |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
orzech włoski
kremówka (śmietana tortowa) karmel |
ocena |
brak danych
|
Opis
Niezwykła kawa - jedna z lepszych propozycji na espresso, jakie mamy na naszych półkach. Przed zamówieniem tej kawy w palarni spróbowaliśmy jej pod koniec maja w jednej z berlińskich palarni znajdującej się w Mitte. Przy poprzednim zamówieniu pominęliśmy ją, jednak espresso, które było przygotowane z tych ziaren nie pozostawiło wątpliwości: musimy ją mieć i podzielić się z Wami tym szczęściem!
Region Chiapas jest pod względem wielkości największy w produkcji kawy w Meksyku. Ma najwięcej kawy z certyfikatem ekologicznym. Najwięcej wiśni uprawiają drobni rolnicy, którzy średnio mają poniżej pięciu hektarów ziemi na osobę. Ten najbardziej wysunięty na południe stan Meksyku jest pełen bogatej i różnorodnej kultury, flory i fauny, które pod każdym względem obejmują uprawy kawy. CAFECO to spółdzielnia plantatorów kawy z gminy La Concordia, która zrzesza kilku ekologicznych producentów z różnych środowisk.
Ta mieszanka składa się z dwóch różnych odmian kawy, Typica i Bourbon. Plantacje, na których uprawiano te kawy, znajdują się na wysokości 1300 m n.p.m.
Wiśnie dojrzewają na drzewach do czasu ręcznego zbioru, następnie są również ręcznie selekcjonowane.
Pierwszym etapem obróbki pozbiorczej jest usunięcie miąższu z wiśni i poddanie jej fermentacji przez 16 godzin. Następnie, jak sugeruje nazwa procesu, kawa jest myta i suszona na tarasie przez 5 dni.
Polecane metody zaparzenia kawy Five Elephant Mexico La Concordia
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Five Elephant |
Pochodzenie ziaren | Meksyk |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.