Five Elephant Kenia Karinga AA filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.17 |
palarnia
Five Elephant |
pochodzenie
Kenia |
region
Kiambu County
|
uprawy
1840 m n.p.m.
|
producent
Gitwe Farmer Co-operative Society Ltd.
|
stacja obróbki
Karinga Coffee Factory
|
odmiana
Ruiru 11, Sl28, Sl34
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
rabarbar hibiskus |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Karinga AA z Kenii 250 g do metod przelewowych wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant
Fabryka Karinga, założona w 1983 roku, zajmuje powierzchnię 5 akrów i obsługuje wioski Kimaruri, Kariungu, Gachuha i Mugalwa. Jest stowarzyszona z Gitwe Farmers Co-operative Society Ltd. Spośród 650 członków 500 jest aktywnych, a 150 nieaktywnych, co wyróżnia się lokalizacją w strefach herbacianych.
Fabryka doświadcza dwuletniego cyklu produkcyjnego z wczesnymi zbiorami od kwietnia do czerwca i późnymi od października do grudnia. Odmiany kawy obejmują SL28 i SL34 (99% produkcji) oraz Ruiru 11 (1%). Po zbiorach kawa przechodzi obróbkę na mokro. Używana do obróbki (do pulpowania i recyrkulacji) woda pochodzi z rzeki Rwabura. Kawa jest pulpowana, przechowywana przez noc, myta, moczona i suszona na stołach.
Pergamin jest często obracany, sortowany i przechowywany do rozdrobnienia. Fabryka jest wyposażona w pulper, system recyrkulacji i 12 pojemników kondycjonujących w celu zwiększenia wydajności.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.6 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!