Five Elephant Kenia Karatu AA filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.11.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gatundu,
Thika District, Central Province |
uprawy | 1883 - 1850 m n.p.m. |
producent | Spółdzielnia rolnicza Gitwe Farmer Co-operative Society Ltd. |
farma | - |
odmiana | Sl28 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Karatu AA 250g z Kenii wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant
Ta kawa jest produkowana przez sporą grupę drobnych rolników i przetwarzana w Karatu Coffee Factory. Fabryka (tak nazywa się zakłady przetwórcze kawy w Kenii) jest członkiem Gitwe Farmers Cooperative Society (FCS), gdzie kierownik fabryki David Kanya dba o to, aby wszyscy członkowie spółdzielni byli przeszkoleni w zakresie sortowania i dostarczania jednolitych, dojrzałych wiśni.
Karatu Coffee Factory znajduje się w Central Province, Thika District w Ndarugu, w Gatundu Division w pobliżu miasta Gatundu. Została założona w 1965 roku i znajduje się na 11-akrowym kawałku ziemi, obsługującym Karatu, Gitwe, Kibiru i Kigaa Villages.
Obecnie jest stowarzyszona z Gitwe Farmer Co-operative Society Ltd. Liczy 800 członków. Najbardziej wyjątkowym aspektem tej fabryki jest to, że mieści się w niej siedziba główna stowarzyszenia.
Kawa nie jest jedyną uprawą rolników – większość z nich uprawia również herbatę, kukurydzę i rośliny strączkowe, które później są sprzedawane na lokalnym rynku. Wyżyny Kenii mają doskonałe warunki do celów rolniczych.
Czerwona wulkaniczna gleba, równomiernie rozłożone opady deszczu i umiarkowane temperatury nadają kawie kenijskiej jej unikalny profil. Większość odmian kawy uprawianych przez rolników to SL28 i SL34. Odmiana Ruiru 11 stanowi około 1% całej uprawianej kawy. Chociaż stanowi bardzo małą część całkowitej produkcji każdego członka spółdzielni, Ruiru powoli staje się coraz bardziej rozpowszechniona w regionie ze względu na odporność na choroby owoców kawy i rdzę liścową.
Spółdzielnia podjęła działania mające na celu zwiększenie plonów i poprawę warunków życia swoich członków. We współpracy z Coffee Management Services (CMS), ich agentem serwisowym, długoterminowym celem jest zwiększenie produkcji kawy poprzez szkolenia rolników, łatwy dostęp do materiałów, seminaria na temat dobrych praktyk rolniczych i dostarczanie najnowszych materiałów informacyjnych na temat zrównoważonego rolnictwa.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.