CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Five Elephant Kenia Karatu AA filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 94,90 zł

Cena regularna:

94.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 47 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami kwiatu cytryny

Kawa Speciality z nutami jeżyny

kawa speciality z nutami lilii


data palenia
2024.11.07
palarnia
pochodzenie
region
Gatundu,
Thika District,
Central Province
uprawy 1883 - 1850 m n.p.m.
producent Spółdzielnia rolnicza Gitwe Farmer Co-operative Society Ltd.
farma -
odmiana Sl28
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

kwiat cytryny
jeżyna
lilia
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Karatu AA 250g z Kenii wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant

Ta kawa jest produkowana przez sporą grupę drobnych rolników i przetwarzana w Karatu Coffee Factory. Fabryka (tak nazywa się zakłady przetwórcze kawy w Kenii) jest członkiem Gitwe Farmers Cooperative Society (FCS), gdzie kierownik fabryki David Kanya dba o to, aby wszyscy członkowie spółdzielni byli przeszkoleni w zakresie sortowania i dostarczania jednolitych, dojrzałych wiśni.

Karatu Coffee Factory znajduje się w Central Province, Thika District w Ndarugu, w Gatundu Division w pobliżu miasta Gatundu. Została założona w 1965 roku i znajduje się na 11-akrowym kawałku ziemi, obsługującym Karatu, Gitwe, Kibiru i Kigaa Villages.

Obecnie jest stowarzyszona z Gitwe Farmer Co-operative Society Ltd. Liczy 800 członków. Najbardziej wyjątkowym aspektem tej fabryki jest to, że mieści się w niej siedziba główna stowarzyszenia.

Kawa nie jest jedyną uprawą rolników – większość z nich uprawia również herbatę, kukurydzę i rośliny strączkowe, które później są sprzedawane na lokalnym rynku. Wyżyny Kenii mają doskonałe warunki do celów rolniczych.

Czerwona wulkaniczna gleba, równomiernie rozłożone opady deszczu i umiarkowane temperatury nadają kawie kenijskiej jej unikalny profil. Większość odmian kawy uprawianych przez rolników to SL28 i SL34. Odmiana Ruiru 11 stanowi około 1% całej uprawianej kawy. Chociaż stanowi bardzo małą część całkowitej produkcji każdego członka spółdzielni, Ruiru powoli staje się coraz bardziej rozpowszechniona w regionie ze względu na odporność na choroby owoców kawy i rdzę liścową.

Spółdzielnia podjęła działania mające na celu zwiększenie plonów i poprawę warunków życia swoich członków. We współpracy z Coffee Management Services (CMS), ich agentem serwisowym, długoterminowym celem jest zwiększenie produkcji kawy poprzez szkolenia rolników, łatwy dostęp do materiałów, seminaria na temat dobrych praktyk rolniczych i dostarczanie najnowszych materiałów informacyjnych na temat zrównoważonego rolnictwa.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300 ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent Five Elephant
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Five Elephant Kenia Karatu AA filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium