Five Elephant House Blend 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.02.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Patrick Murray
|
farma |
Finca El Majahual
|
odmiana |
Red Bourbon
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pomarańcza kakao orzech rumianek |
ocena |
-
|
House Blend z palarni Five Elephant to przyjemne i przystępne espresso, które ma zapewnić niezawodną i łatwą do zaparzenia kawę.
- Ziarna użyte do tego blendu to myty Red Bourbon z plantacji Finca El Majahual (Salwador).
- Doskonałe espresso z przyjemną kwasowością i delikatną orzechową słodyczą. W filiżance znajdziesz nuty pomarańczy, słodko-gorzkich ziaren kakao i łagodnego rumianku.
- Współpraca Five Elephant z Finca El Majahual ma długą historię. Patrick Murray, kierownik farmy, nieustannie dąży do poprawy wszystkiego, od wydajności, jakości, innowacji po przywództwo społeczne.
- Kawy produkowane w Finca El Majahual są nie tylko doskonałe, ale także inspirujące — każdego roku rozwijają swoje techniki przetwarzania i uruchamiają nowe wartościowe inicjatywy społeczne, wspierane dopłatami za parcele na farmie.
Kawa to gwarantuje doskonałe espresso, ale też jest znakomitą bazą dla kaw mlecznych - flat white zachwyca wyraźnym smakim o deserowym charakterze, w którym pojawiają się nuty nugatu. Cappucino czy latte pozostają cudownie kremowe i delikatne.
Warto też sprawdzić jak przyjemnie kawa ta wychodzi w kawiarce.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.