Five Elephant Ethiopia Biftu Gudina Organic filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Five Elephant Ethiopia Biftu Gudina Organic filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.07.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Oromia Coffee Farmers Cooperative Union
|
farma |
ok 300 drobnych rolników
|
region |
Agaro, Kaffa
|
uprawy |
1800-1900 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Biftu Gudina to wyjątkowa kawa w Five Elephant. Rozpoczęli współpracę w 2013 roku, zaledwie rok po spółdzielni. Przez lata spółdzielnia przechodziła przez różne związki eksportowe, co miało negatywny wpływ na jakość kawy. Teraz, dzięki dwóm stanowiskom mycia i ponad 600 członkom, jakość powraca do swojej oszałamiającego pułapu z przeszłości.
Ta partia jest częścią niewielkiej i starannie wyselekcjonowanego zbioru kaw z zachodu, które Five Elephant pozyskuje od wieloletnich partnerów eksportowych w Nordic Approach. Spółdzielnia została założona przez organizację pozarządową o nazwie Technoserve. Znajdują się one w Agaro, niedaleko Jimmy na zachodzie Etiopii, znanej ostatnio z bardzo intensywnych w smaku, kwiatowych i pikantnych kaw o niezwykłej złożoności i wyjątkowości.
Przed założeniem tych spółdzielni rolnicy produkowali głównie kawę przetwarzaną naturalnie, niższej jakości, sprzedawaną jako Jimma Grade 5.
Owoce kawowca wybierane są od drobnych rolników posiadających mniej niż 3 hektary na gospodarstwo. Wszystkie wybrane kawy są uprawiane na wysokości około 1900 m n.p.m. Spółdzielnia stosuje ekopulpery Penagos, co przyczynia się do doskonałej klarowności filiżanki kawy, która prawie nie ulega fermentacji podczas przetwarzania. Po rozdrobnieniu ziarna są często moczone pod czystą wodą przez noc, zanim zostaną wysuszone na podniesionych stołach.
Polecane metody zaparzenia kawy Five Elephant Ethiopia Biftu Gudina Organic
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/07 |
Producent | Five Elephant |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Agaro |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |