Figa Kenia Kiandu AB washed filtr 250g jasnopalona kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Figa Coffee Kenia Kiandu AB filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Tetu, hrabstwo Nyeri
|
producent |
wielu drobnych rolników
|
stacja myjąca |
Kiandu Coffee Factory
|
uprawy |
1600 - 1700 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 SL34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Stacja Kiandu Coffee Factory znajduje się w pobliżu miasta Tetu, w hrabstwie Nyeri i służy okolicznym producentom kawy, zrzeszonym w Mutheka Farmers Cooperative Society (FCS). Rolnicy zbierają owoce ręcznie i tego samego dnia dostarczają je do Kiandu, gdzie są starannie sortowane przed dalszym przetwarzaniem.
Kooperatywa Mutheka FCS powstała w 2004 roku po podziale Giant Tetu Coffee Growers Co-Operative Society. FCS zarządza siedmioma stacjami obróbki i zrzesza ok. 6000 drobnych plantatorów kawy. Kiandu Factory ma prawie 1900 zarejestrowanych członków, co czyni ją jedną z największych w Mutheka.
Polecane metody zaparzenia kawy Figa Coffee Kenia Kiandu AB
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | Figa Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Nyeri |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.