Figa Etiopia Bombe natural filtr 250g jasnopalona kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Figa Coffee Etiopia Bombe filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
wieś Bombe, Daye Bensa, Sidama
|
producent |
wielu drobnych producentów, Daye Bensa Coffee
|
uprawy |
2230 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Daye Bensa Coffee założyli i prowadzą bracia Asefa i MuluGeta Dukamo. Posiadają oni trzy farmy kawowe i 20 stacji myjących na terenie sześciu dystryktów w Etiopii. Przetwarzają w nich ziarna z upraw własnych oraz innych lokalnych producentów. Od 2017 roku dzieje się tak również w Bombe - farmerzy dostarczają swoje uprawy do stacji obróbki, gdzie są one oceniane i rozdzielane według jakości
Ten lot (partia) kawy Bombe zawdzięcza swoją nazwę okolicznym górom. W procesie obróbki był on m.in. suszony w cieniu, pod zadaszeniem z siatki, przez 25 dni, podczas których ziarna były obracane co 15 minut, dla zagwarantowania równomiernego efektu.
Polecane metody zaparzenia kawy Figa Coffee Etiopia Bombe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | Figa Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Sidama |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.