Figa Coffee Cascara Salwador Finca Las Camelias 200 g
Cena regularna:
towar niedostępny
|
data palenia
2025.08.27 |
|
palarnia
Figa Coffee |
|
pochodzenie
Salwador |
|
region
-
|
|
uprawy
1620 - 1670 m n.p.m.
|
|
producent
-
|
|
stacja obróbki
Finca Las Camelias
|
|
odmiana
Geisha, Pacamara
|
|
proces
natural |
|
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
|
palenie
jasne |
|
profil sensoryczny
pieczone jabłka miód |
|
ocena SCA
-
|
Co to jest cascara?
Cascara to skórka owocu kawy, która dzięki kulturze Specialty przestała być uznawana za odpad i stała się surowcem służącym do przygotowania nowego napoju coraz częściej spotykanego w kawiarnianych menu.
Podobnie jak ziarna kawy, cascara oferuje różnorodność kompleksowych profili smakowych, lecz w samym smaku bardziej przypomina herbaty owocowe.
Zawiera niewielką ilość kofeiny.
Sposób przygotowania:
Cascara jest bardzo łatwa do przygotowania. Weź 5 g cascary na każde 100 g wody i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5-8 minut, do zaparzenia. Przefiltruj przez sitko lub filtr papierowy do innego naczynia. Do zaparzania można użyć french pressu, aeropressu, dzbanka lub po prostu kubka. Warto eksperymentować z proporcjami cascary i wody oraz temperaturą w celu uzyskania satysfakcjonującego nas naparu.
Cascarę można przygotować również jako cold brew: zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Można także zrobić bardzo skoncentrowany napar i rozcieńczać go wodą sodową. Cytryna, pomarańcza czy mięta to bardzo dobre dodatki do zimnej cascary.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Najczęściej kupowane
66,90 zł
Cena regularna:
84,90 zł
17,90 zł
Cena regularna:
30,90 zł
17,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
26,99 zł
Cena regularna:
39,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!