Figa Coffee Brazylia Monte Carmelo natural filtr 250g kawa ziarnista
data palenia | 2024.09.03 |
palarnia | Figa Coffee |
pochodzenie | Brazylia |
region | Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro |
producent | Acacio Jose Dianin Cesara Jordao Helio Tutida |
wysokość upraw | 800 - 1300 |
odmiana | Paraiso MG, Mundo Novo |
proces | natural |
typ palenia | przelew |
stopień palenia | jasny |
profil kawy | czekolada orzechy karmel |
Doskonały wybór na "codzienny przelew" - czy w V60, czy w Aeropressie, czy w ekspresie przelewowym. Kawa o wyraźnymi, przyjemny, deserowym smaku, bez kwasowości.
Figa Monte Carmelo jest dziełem dwóch hodowców z miasta o tej samej nazwie – Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao oraz producenta z Patrocinio – Helio Tutida. Farma Helio Tutida znajduje się w mikroregionie o nazwie Chapadao de Ferro, który znajduje się na uśpionym wulkanie, na wysokości 1100 m n.p.m..
Region Cerrado cechują stabilne warunki pogodowe z gorącym i wilgotnym latem, bardzo potrzebnym do rozwoju roślin i owoców oraz łagodną suchą zimą, ułatwiającą zbiory. Na wysoką jakość ziaren ma wpływ także żyzna gleba wulkaniczna występująca na tym obszarze.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł