Figa Coffee Brazylia Monte Carmelo espresso 1kg kawa ziarnista speciality





Opis
Figa Coffee Brazylia Monte Carmelo espresso 1kg
Charakterystyka kawy
data palenia | 2023.09.14 |
palarnia | Figa Coffee |
pochodzenie | Brazylia |
region | Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro |
producent | Acacio Jose Dianin Cesara Jordao Helio Tutida |
uprawy | 800 - 1300 |
odmiana | Paraiso MG, Mundo Novo |
proces | natural |
typ palenia | espresso ekspres / kawiarka |
palenie | średni |
profil sensoryczny |
czekolada orzechy karmel |
Opis kawy
Kawa bez kwasowości, która doskonale sprawdzi się w klasycznym espresso, a także jako baza do kaw z mlekiem. Fajnie wychodzi też w kawiarce i we French Pressie. Wyraźnie słodka, z przyjemnym deserowym charakterem.
Figa Monte Carmelo jest dziełem dwóch hodowców z miasta o tej samej nazwie – Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao oraz producenta z Patrocinio – Helio Tutida. Farma Helio Tutida znajduje się w mikroregionie o nazwie Chapadao de Ferro, który znajduje się na uśpionym wulkanie, na wysokości 1100 m n.p.m..
Region Cerrado cechują stabilne warunki pogodowe z gorącym i wilgotnym latem, bardzo potrzebnym do rozwoju roślin i owoców oraz łagodną suchą zimą, ułatwiającą zbiory. Na wysoką jakość ziaren ma wpływ także żyzna gleba wulkaniczna występująca na tym obszarze.
Polecane metody zaparzenia kawy Figa Coffee Monte Carmelo espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Figa Coffee |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.