Father's Coffee Rwanda Tumba washed filtr 300g kawa ziarnista
data palenia |
2024.05.21
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
dystrykt Rulindo, Prowincja Północna
|
producent |
drobni rolnicy
|
uprawy | 1776 m n.p.m. |
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Tumba washed 300g z Rwandy wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee
W sercu Afryki, w północnej części Rwandy, znajduje się stacja przetwórcza Tumba. Droga z Kigali, stolicy Rwandy, do Tumby wije się wysoko w góry, odsłaniając zapierający dech w piersiach krajobraz żywych zielonych wzgórz, usianych jak okiem sięgnąć farm. Setki oddanych drobnych rolników przywozi tu dojrzałe wiśnie kawowe do przetworzenia.
Kawa, którą dla nas zebrali, smakuje jak delikatnie pikantny sok ananasowy.
Położona na wysokości 1776 metrów nad poziomem morza, w dystrykcie Rulindo w północnej prowincji Rwandy, myjnia Tumba leży tuż za granicami uroczego miasteczka Mukoto. Stacja, zajmująca zaledwie 1,2 hektara, działająca od 2008 roku, zatrudnia przez cały rok zespół 12 pracowników pełnoetatowych i około 95 pracowników sezonowych w szczytowych miesiącach żniw. Ze stacją współpracują zaangażowani w produkcję wysokiej jakości kawy drobni rolnicy. W sezonie 2022 około 1650 lokalnych rolników przekazało na stację zebrane wiśnie kawowe, co zakończyło się imponującym plonem wynoszącym 290 000 kilogramów przetworzonych wiśni. Kierownikiem stacji w Tumba jest Vanuste Mugitaneza, były nauczyciel w szkole podstawowej.
Jakość kawy produkowanej pod czujnym nadzorem Venuste niezmiennie wyróżnia się na tle ogólnej produkcji kawy w Rwandzie, tworząc dla siebie niszę wśród szeregu innych doskonałych kaw.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł