CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Father's Coffee Rwanda Tumba washed filtr 300g | CoffeeLove
  • nowość

Father's Coffee Rwanda Tumba washed filtr 300g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 77,90 zł 77.90
ilość szt.
Zyskujesz 38 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami soku ananasowego

Kawa Speciality z nutami miechunki

kawa speciality z nutami gałki muszkatołowej


data palenia
2024.05.21
palarnia
pochodzenie
region
dystrykt Rulindo, Prowincja Północna
producent
drobni rolnicy
uprawy 1776 m n.p.m.
odmiana Red Bourbon
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

ocena
-

Kawa ziarnista speciality Tumba washed 300g z Rwandy wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee

W sercu Afryki, w północnej części Rwandy, znajduje się stacja przetwórcza Tumba. Droga z Kigali, stolicy Rwandy, do Tumby wije się wysoko w góry, odsłaniając zapierający dech w piersiach krajobraz żywych zielonych wzgórz, usianych jak okiem sięgnąć farm. Setki oddanych drobnych rolników przywozi tu dojrzałe wiśnie kawowe do przetworzenia.
Kawa, którą dla nas zebrali, smakuje jak delikatnie pikantny sok ananasowy
.

Położona na wysokości 1776 metrów nad poziomem morza, w dystrykcie Rulindo w północnej prowincji Rwandy, myjnia Tumba leży tuż za granicami uroczego miasteczka Mukoto. Stacja, zajmująca zaledwie 1,2 hektara, działająca od 2008 roku, zatrudnia przez cały rok zespół 12 pracowników pełnoetatowych i około 95 pracowników sezonowych w szczytowych miesiącach żniw. Ze stacją współpracują zaangażowani w produkcję wysokiej jakości kawy drobni rolnicy. W sezonie 2022 około 1650 lokalnych rolników przekazało na stację zebrane wiśnie kawowe, co zakończyło się imponującym plonem wynoszącym 290 000 kilogramów przetworzonych wiśni. Kierownikiem stacji w Tumba jest Vanuste Mugitaneza, były nauczyciel w szkole podstawowej.

Jakość kawy produkowanej pod czujnym nadzorem Venuste niezmiennie wyróżnia się na tle ogólnej produkcji kawy w Rwandzie, tworząc dla siebie niszę wśród szeregu innych doskonałych kaw.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 300g
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Father's Coffee Rwanda Tumba washed filtr 300g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium