Father's Coffee Peru Roger Chilcon washed espresso 300g kawa ziarnista Speciality do kawiarki I ekspresu





Opis
Father's Coffee Peru Roger Chilcon 300g kawa ziarnista Speciality do kawiarki i ekspresu ciśnieniowego
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
stacja |
Falcon coffees Peru Warehouse
|
region |
El Diamante
|
wysokość upraw |
1900
|
odmiana | Yellow Catuaí, Caturra |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | mango lassi suszone figi kwiatowy aromat jabłkowa kwasowość |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Peru to wschodząca gwiazda świata kawy speciality. Powoli, ale pewnie, staje się stałym elementem menu palarni kawy na całym świecie. Świetne profile smakowe ziaren z tego kraju, ich rosnąca z roku na rok jakość oraz dobrze układająca się współpraca z Falcon Coffee to powody, dla których czeska palarnia Father's zwiększa ilość kaw z tego południowoamerykańskiego kraju.
Lot nr 5 od farmera Rogera Chilcóna to druga kawa w ofercie Father's z Peru w tym roku. Możesz spodziewać się filiżanki pełnej owoców tropikalnych i słodyczy syropowych.
W CoffeeLove zachwyciliśmy się tymi kawami równie mocno! Są olśniewające!
Dlatego przygotowaliśmy również specjalny zestaw dwóch kaw z Peru od Father's.
Producent
Wszystkie trzy hektary ziemi należącej do Rogera, na której uprawia on odmiany żółtego Catuaí i Caturra, leżą na wysokości ponad 1900 metrów wokół wioski San Jose de Lourdes. Roger jest odpowiedzialny za uprawę, zbieranie i przetwarzanie kawy nawet dla bliskich i hodowców kawy.
Wioska San Jose de Lourdes znajduje się w regionie El Diamante, który jest najbliższym regionem uprawy kawy do miasta Jaen. Region ten, jako jeden z nielicznych w okolicy, zachował lasy, zapewniające odpowiednią faunę i florę potrzebną do prawidłowej bioróżnorodności i stabilności gleby w uprawie kawy. W lasach ukrytych jest również wiele źródeł, które są źródłem wody pitnej dla samego miasta Jaén.
Proces obróbki
Ręcznie zebrane wiśnie pozostawia się na noc w zamkniętych plastikowych torebkach do wstępnego fermentowania. Soki uwalniane podczas tego procesu wsiąkają w ziarna, pomagając rozwinąć owocowy profil kaw Rogers.
Aby kawa była jeszcze bardziej owocowa, po usunięciu miąższu ziarna są fermentowane w kadziach przez kolejne 24-36 godzin. W procesie tym powstają silne nuty owoców tropikalnych i kwaskowatość cytrusów w kawie.
Całą kawę suszy się następnie w wentylowanych szklarniach na podwyższonych łożach afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Peru Roger Chilcon espresso
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Odmiana botaniczna | Yellow Catuai |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 300g |