Father's Coffee Peru Maribel Herrera natural filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa





Opis
Father's Coffee Peru Maribel Herrera 300g kawa ziarnista Speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
stacja |
Falcon coffees Peru Warehouse
|
region |
Huabal, Cajamarca
|
wysokość upraw |
1650 - 1700
|
odmiana | Catuaí |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Ta kawa z Peru to bomba z suszonych owoców z regionu Huabal. Możesz spodziewać się słodkich, gęstych tonów owocowych i mocnego aromatu przejrzałych owoców.
Peru staje się wyróżniającym się regionem kawowym ze względu na wyraźnie poprawiającą się jakość. Każdego roku pojawiają się kawy o prostszych, czystych, czekoladowo-karmelowych profilach odpowiednie do espresso, a także owocowe bomby, takie właśnie jak kawa Maribel.
Producent
Maribel mieszka i uprawia swoją kawę nad wioską San Antonio w regionie Huabal. Na dwóch hektarach możemy znaleźć odmiany caturra i yellow catuai. Całą swoją produkcję przetwarza metodą suchą. W przeszłości próbowała również obróbki mokrej oraz honey, ale efekty smakowe nie były zbyt satysfakcjonujące. Maribel zdecydowała się więc pozostać tylko przy tzw. „naturalnym” procesie obróbki.
Huabal to mikroregion w Cajamarca wokół miasta Jaen. Jest to region, w którym kilka wzgórz tworzy kilka dolin o różnorodnym mikroklimacie. Znajdziesz tu tropikalne, wilgotne tereny z czerwoną glebą jak w Afryce, ale także suche i gorące, prawie pustynne zakątki. Dzięki tej różnorodności Huabal jest idealnym miejscem do uprawy kawy o ciekawych lecz odmiennych profilach smakowych.
Proces obróbki
Maribel zbiera całą swoją kawę ręcznie. Ta partia (nr 2) rośnie na wysokościach powyżej 1650 – 1700 m.p.m.. Duża wysokość, chłodniejszy klimat i dłuższe dojrzewanie w naturalny sposób nadają kawie owocowy profil smakowy. Jest to jednak dodatkowo wzmocnione metodą obróbki na sucho.
Po zbiorze wiśnie są oczyszczane z kurzu i suszone na tzw. patio (tarasach) przez 25 dni. Dzięki wysuszeniu kawy w skórce, wraz ze wszystkimi sokami i cukrami, kawy Maribel są zawsze aromatycznie zachwycające, pełne nut przejrzałych owoców tropikalnych z wyraźną, ale przyjemną kwasowością.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Peru Maribel Herrera
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Odmiana botaniczna | Catuai |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 300g |