Father's Coffee Peru Maribel Herrera natural filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa

Father's Coffee Peru Maribel Herrera natural filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 57,11 zł 64,90 zł 57.11
ilość szt.
Zyskujesz 57 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Father's Coffee Peru Maribel Herrera 300g kawa ziarnista Speciality do metod przelewowych

Kawa Speciality z śliwki mirabelki

Kawa Speciality z karmelizowanego jabłka

Kawa Speciality z nutami mandarynki

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.15
palarnia
pochodzenie
stacja
Falcon coffees Peru Warehouse
region
Huabal, Cajamarca
wysokość upraw
1650 - 1700
odmiana Catuaí
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
brak danych

Opis kawy

Ta kawa z Peru to bomba z suszonych owoców z regionu Huabal. Możesz spodziewać się słodkich, gęstych tonów owocowych i mocnego aromatu przejrzałych owoców.
Peru staje się wyróżniającym się regionem kawowym ze względu na wyraźnie poprawiającą się jakość. Każdego roku pojawiają się kawy o prostszych, czystych, czekoladowo-karmelowych profilach odpowiednie do espresso, a także owocowe bomby, takie właśnie jak kawa Maribel.

Producent

Maribel mieszka i uprawia swoją kawę nad wioską San Antonio w regionie Huabal. Na dwóch hektarach możemy znaleźć odmiany caturra i yellow catuai. Całą swoją produkcję przetwarza metodą suchą. W przeszłości próbowała również obróbki mokrej oraz honey, ale efekty smakowe nie były zbyt satysfakcjonujące. Maribel zdecydowała się więc pozostać tylko przy tzw. „naturalnym” procesie obróbki.

Huabal to mikroregion w Cajamarca wokół miasta Jaen. Jest to region, w którym kilka wzgórz tworzy kilka dolin o różnorodnym mikroklimacie. Znajdziesz tu tropikalne, wilgotne tereny z czerwoną glebą jak w Afryce, ale także suche i gorące, prawie pustynne zakątki. Dzięki tej różnorodności Huabal jest idealnym miejscem do uprawy kawy o ciekawych lecz odmiennych profilach smakowych.

Proces obróbki

Maribel zbiera całą swoją kawę ręcznie. Ta partia (nr 2) rośnie na wysokościach powyżej 1650 – 1700 m.p.m.. Duża wysokość, chłodniejszy klimat i dłuższe dojrzewanie w naturalny sposób nadają kawie owocowy profil smakowy. Jest to jednak dodatkowo wzmocnione metodą obróbki na sucho.
Po zbiorze wiśnie są oczyszczane z kurzu i suszone na tzw. patio (tarasach) przez 25 dni. Dzięki wysuszeniu kawy w skórce, wraz ze wszystkimi sokami i cukrami, kawy Maribel są zawsze aromatycznie zachwycające, pełne nut przejrzałych owoców tropikalnych z wyraźną, ale przyjemną kwasowością.


Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Peru Maribel Herrera

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Father's Coffee Roastery
Producent (kraj) Czechy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Peru
Region Cajamarca
Odmiana botaniczna Catuai
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 300g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Rekrow palnik do Hario Syphon
Rekrow palnik do Hario Syphon
229,90 zł 115,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium