Father's Coffee Peru Luz Marina filtr 300g kawa ziarnista Speciality do metod alternatywnych





Opis
Father's Coffee Roastery Peru Luz Marina filtr 300g kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.02.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Chirinos,
San Ignacio, Cajarmarca |
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Wysokie położenie uprawy w Andach, w połączeniu z bogatymi wulkanicznymi glebami i tropikalnymi opadami deszczu sprawia, że Peru ma idealną topografię i klimat do produkcji wysokiej jakości kawy.
Dzięki Falcon Coffees potencjał kawy peruwiańskiej zaczyna się ujawniać, a my możemy cieszyć się filiżanką przyjemnej kawy z nutami kremu z orzechów laskowych, zielonego jabłka i hibiskusa.
Kawa ta pochodzi z farmy El Guayaquil w dystrykcie Chirinos w Cajamarca, znanej z uprawy najlepszej peruwiańskiej kawy. Cleyder i jego żona Marina prowadzą gospodarstwo na obszarze zaledwie trzech hektarów, na wysokości prawie 1800 metrów. Kawa jest uprawiana w cieniu drzew, lokalnych guabas pajuros i nawożona wyspowym guano i kompostem. Zarówno mąż, jak i żona uprawiają kawę od ponad 20 lat, więc wiedzą, jak ważna jest szybkość zbioru. W związku z tym zatrudniają sześciu dodatkowych sezonowych zbieraczy do pomocy w okresie żniw.
Po zbiorach kawa jest myta i pozostawiana na 16 godzin, aby odpoczęła. Początkowo jest suszona przy ograniczonym nasłonecznieniu i stale przegrabiana, aby zapewnić równomierne suszenie. Okres schnięcia może trwać od 25 do 30 dni. Po wysuszeniu kawa jest przechowywana w plastiku i odpoczywa. Następnie jest transportowana do magazynu Falcon Coffees w Jaen, gdzie oceniana jest pod względem jakości i ceny.
Stamtąd trafia do Café Selva Norte SAC, gdzie sprawdzana jest pod kątem wad, zanim zostanie zapakowana i przewieziona na wybrzeże w celu wysyłki.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Peru Luz Marina
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 300g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.