Father's Coffee Mother-Ship blend 300g kawa ziarnista
data palenia |
2024.07.11
|
najlepsza przed |
2025.01.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Jimma,
Oromia Los Naranjos, Sonsonate |
uprawy |
2040 m n.p.m.
1450 m n.p.m. |
proces |
washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pełne kremowe body
mleczna czekolada kwiatowe aromaty |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality blend Mother Ship z czeskiej palarni Father's Coffee
Pełne, kremowe body, słodycz mlecznej czekolady i kwiatowe aromaty. Tego wszystkiego możesz oczekiwać od blendu espresso Mother-Ship.
Praca z nim będzie czystą przyjemnością zarówno w kawiarni, jak iw domu. Blend ten stanowi doskonałą bazę do mlecznych napojów, ale jednocześnie nie zawiedzie żadnego miłośnika czystego espresso.
Jest to mieszanka dwóch kaw z krajów o zupełnie innych profilach smakowych – Etiopii i Salwadoru. Obie kawy wnoszą do filiżanki to, co jest najlepszego w kawach z tych krajów i razem tworzą cudownie zrównoważony smak, któremu niczego nie brakuje.
Opakowania Father's zawierają aż 300g kawy.
Kawa dostępna jest również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł