CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Father's Coffee Kolumbia Inza Washed filtr 300g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami pomarańczy

Kawa Speciality z nutami suszonej figi

Kawa Speciality z nutami kwiatu lipy


data palenia
2024.11.11
palarnia
Father's Coffee Roastery
pochodzenie
Kolumbia
region
Inzá, Cauca
uprawy
1800 - 2100 m n.p.m.
producent
-
stacja obróbki
Regional Inzá
odmiana
Tabi, Pink Bourbon, Caturra, Colombia
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
pomarańcza
suszona figa
kwiat lipy
anyż
ocena SCA
-
 

Kawa ziarnista speciality Inza Washed 300 g z Kolumbii wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee

Jest słodka jak pomarańcze i suszone figi, ale też pełna nut kwiatu lipy i anyżu – to bardzo przyjemna zimowa kawa. W przypadku każdej oferowanej przez Father's kawy, masz pewność co do przejrzystości i uczciwości. Jednak ta kawa jest jednak jeszcze bardziej wyjątkowa. Palarnia nawiązała współpracę z Siruma Coffee, aby pomóc im w budowie suszarni słonecznych w regionie Cauca. Na czym to polega? Za każdą sprzedaną paczkę kawy wpłacają dwa dolary – jeden od palarni, drugi od Ciebie.

Historia Inzá sięga 1577 r., kiedy Hiszpan Sancho García de Espino założył tam obóz. 11 lipca 2003 r. w mieście Pedegral, niedaleko Inzá, założono stowarzyszenie ASORCAFE, aby pomóc lokalnym rolnikom i producentom w uprawie i sprzedaży kawy jako tamtejszej specjalności. Dlatego też zapewnili im ramy i strukturę do dalszego szkolenia i rozwoju, aby poprawić ekonomiczne i socjalne warunki ich pracy. Obecnie stowarzyszenie liczy 290 członków. Siruma, partnerzy naszego dostawcy Falcon w Kolumbii, rozpoczęli współpracę z ASORCAFE w tym roku.

Mali producenci mieszkający w Inzá pracują na działkach o powierzchni 1,8 ha – 2 ha i uprawiają kawę na wysokości 2100 m. Tradycyjnie kawa jest tutaj przetwarzana metodą mytą. Po zbiorze owoce kawy są odmiażdżane i fermentowane przez 20–40 godzin, w zależności od lokalnego środowiska. Następnie kawa jest myta, niedojrzałe ziarna usuwane, a dojrzałe owoce kawy są suszone w parabolicznych suszarkach przez 8–15 dni, w zależności od pogody.

Kawa z Inzá ma zazwyczaj wysoką kwasowość i smak cukru trzcinowego. Jednak mikrolot Tierradentro stara się pokazać to, co najlepsze może mieć kawa od dobrze prosperujących plantatorów kawy w tym regionie. Ta kawa ma słodszy i bardziej kwiatowy profil, pochodzący z późnych zbiorów i doskonałych umiejętności przetwarzania tych kilku plantatorów. Pochodzi z gospodarstw położonych na wysokości od 1880 do 2080 m n.p.m. i składa się z odmian Tabi, Pink Bourbon, Caturra i Colombia.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 300g
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Father's Coffee Kolumbia Inza Washed filtr 300g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium