CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Father's Coffee Kolumbia Inmaculada Geisha Natural filtr 100g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 76,90 zł 76.90
ilość szt.
Zyskujesz 38 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami poziomek

Kawa Speciality z nutami lemon curd

kawa speciality z nutami lawendy


data palenia
2024.07.11
palarnia
pochodzenie
region
Pinchinde, Valle De Cauca
farma
Inmaculada
uprawy 1700 - 2000 m n.p.m.
odmiana Geisha
proces
typ palenia
palenie

profil
sensoryczny

ocena
-

Kawa ziarnista speciality Inmaculada Geisha natural 100g z Kolumbia wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee

Marzenie kolumbijskiej rodziny Holguin Ramos stało się rzeczywistością. Inmaculada Farm, otoczona pięknymi górami Andów, ucieleśnia miłość do natury i wdzięczność dla społeczności w Pichindé, gdzie rodzina mieszka od kilku pokoleń. Dołącz do nich na chwilę z filiżanką ich naturalnie przetworzonej Inmaculada Geisha — słodyczy poziomek, delikatnej owocowej kwasowości, lemon curd i lawendy.

Zanim rodzina Holguin Ramos założyła farmę kawy Inmaculada w 2010 roku. Ziemia była wtedy pokryta pastwiskami i dzikimi krzewami. Obecnie rodzina zarządza łącznie 60 hektarami ziemi. Na 35 hektarach rosną rośliny kawy, 12 hektarów jest zalesionych, a budynki i ogrody zajmują 13 hektarów. Duża wysokość, sprzyjający klimat, a zwłaszcza ich ciężka praca sprawiły, że farma stała się idealnym miejscem do uprawy kawy. I nie byle jakiej kawy! Tutaj uprawiane są egzotyczne odmiany, takie jak Geisha, Laurina, Eugenioides i Sudan Rume. Gospodarstwo opiera się na zasadach agroforestry, gdzie drzewa i krzewy są uprawiane z uprawami rolnymi, pastwiskami lub hodowlą zwierząt gospodarskich.

Przetwarzanie

Dojrzałe owoce kawy są starannie zbierane ręcznie. Poddawane są drugiej selekcji i sortowaniu na stacji, aby zapewnić najwyższą możliwą jednolitość i dojrzałość. Na koniec kawa jest suszona na podniesionych grządkach przez około 20 dni.

Odmiana

Odmiana Geisha jest jedną z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy na świecie. Pochodząca pierwotnie z Etiopii, zyskała popularność i renomę dzięki uprawie w Kolumbii i Panamie. Rośnie na dużych wysokościach i jest uważana za jedną z najlepszych odmian. Ma pełny smak, owocowe nuty i charakterystyczny kwiatowy aromat.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 100g
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Father's Coffee Kolumbia Inmaculada Geisha Natural filtr 100g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium