Father's Coffee Kolumbia Inmaculada Geisha Natural filtr 100g kawa ziarnista
data palenia |
2024.07.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pinchinde, Valle De Cauca
|
farma |
Inmaculada
|
uprawy | 1700 - 2000 m n.p.m. |
odmiana | Geisha |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Inmaculada Geisha natural 100g z Kolumbia wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee
Marzenie kolumbijskiej rodziny Holguin Ramos stało się rzeczywistością. Inmaculada Farm, otoczona pięknymi górami Andów, ucieleśnia miłość do natury i wdzięczność dla społeczności w Pichindé, gdzie rodzina mieszka od kilku pokoleń. Dołącz do nich na chwilę z filiżanką ich naturalnie przetworzonej Inmaculada Geisha — słodyczy poziomek, delikatnej owocowej kwasowości, lemon curd i lawendy.
Zanim rodzina Holguin Ramos założyła farmę kawy Inmaculada w 2010 roku. Ziemia była wtedy pokryta pastwiskami i dzikimi krzewami. Obecnie rodzina zarządza łącznie 60 hektarami ziemi. Na 35 hektarach rosną rośliny kawy, 12 hektarów jest zalesionych, a budynki i ogrody zajmują 13 hektarów. Duża wysokość, sprzyjający klimat, a zwłaszcza ich ciężka praca sprawiły, że farma stała się idealnym miejscem do uprawy kawy. I nie byle jakiej kawy! Tutaj uprawiane są egzotyczne odmiany, takie jak Geisha, Laurina, Eugenioides i Sudan Rume. Gospodarstwo opiera się na zasadach agroforestry, gdzie drzewa i krzewy są uprawiane z uprawami rolnymi, pastwiskami lub hodowlą zwierząt gospodarskich.
Przetwarzanie
Dojrzałe owoce kawy są starannie zbierane ręcznie. Poddawane są drugiej selekcji i sortowaniu na stacji, aby zapewnić najwyższą możliwą jednolitość i dojrzałość. Na koniec kawa jest suszona na podniesionych grządkach przez około 20 dni.
Odmiana
Odmiana Geisha jest jedną z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy na świecie. Pochodząca pierwotnie z Etiopii, zyskała popularność i renomę dzięki uprawie w Kolumbii i Panamie. Rośnie na dużych wysokościach i jest uważana za jedną z najlepszych odmian. Ma pełny smak, owocowe nuty i charakterystyczny kwiatowy aromat.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł