CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Father's Coffee Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista do metod alternatywnych

Ocena:
0
Cena: 84,90 zł 84.90
ilość szt.
Zyskujesz 42 pkt [?]

towar niedostępny

Opis

Kawa Speciality z nutami borówek

Kawa Speciality z nutami sernika

Kawa Speciality z nutami cukru muscovado


data palenia
2024.01.31
najlepsza
przed
2024.07.31
palarnia
pochodzenie
region
Keramo Village, Sidama
uprawy
2300 m n.p.m.
stacja myjąca
Daye Bensa
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Nasza ukochana kawa z wioski Keramo powraca już po raz trzeci w wydaniu znanej czeskiej palarni speciality Father's, smakując lepiej niż kiedykolwiek - zapragniesz, aby Twoja filiżanka nie miała dna!

Keramo to wysoka jakość i wyjątkowy smak. Kawa dojrzewa powoli w chłodnym górskim klimacie, co nadaje jej niepowtarzalny profil, gęstość i złożoność. Kawa procesowana jest na stacji Daye Bensa, gdzie oprócz doskonałego przetwarzania ziaren duży nacisk kładzie się na wspieranie i rozwój lokalnej społeczności.

Producent

Producenci z wioski Keramo, którzy zamieszkują piękne wyżyny Bombe, to głównie drobni rolnicy współpracujący ze stacją mycia Daye Bensa. Do tej grupy należy około 1500 rolników z różnych części obszarów górskich, m.in. z Keramo, Bombe i Shantawene.

Proces

Identyfikowalność ma kluczowe znaczenie przy produkcji mikropartii, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość. Dlatego też na stacji prowadzona jest skrupulatna ewidencja dokumentująca poszczególne partie. Kiedy wiśnie docierają na miejsce, są rozdzielane według miejscowości, a kawa jest segregowana podczas suszenia, przetwarzania i przechowywania, co również zapewnia szczegółowe etykiety. W poprzednich latach stacja ta produkowała partie, które często wygrywały konkurs Cup of Excellence.

Obecnie firma inwestuje w unowocześnienie sprzętu przetwórczego, aby jeszcze bardziej poprawić jakość i eksperymentuje z innymi metodami przetwarzania, takimi jak fermentacja beztlenowa i przetwarzanie typu honey, więc z pewnością jest na co czekać w przyszłości!

Daye Bensa odgrywa kluczową rolę nie tylko dzięki swojemu zakładowi przetwórczemu, ale także dzięki swojemu wyjątkowemu zaangażowaniu w rozwój społeczności. Aktywnie dąży do poprawy warunków i standardów życia rolników, zapewniając im dostęp do opieki zdrowotnej, usług, edukacji i infrastruktury. Współpracuje z lokalnymi szkołami i zapewnia im pomoc edukacyjną.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Waga 300g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Father's Coffee Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista do metod alternatywnych
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium