Father's Coffee Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista do metod alternatywnych
Opis
data palenia |
2024.01.31
|
najlepsza przed |
2024.07.31 |
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Keramo Village, Sidama
|
uprawy |
2300 m n.p.m.
|
stacja myjąca |
Daye Bensa
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Nasza ukochana kawa z wioski Keramo powraca już po raz trzeci w wydaniu znanej czeskiej palarni speciality Father's, smakując lepiej niż kiedykolwiek - zapragniesz, aby Twoja filiżanka nie miała dna!
Keramo to wysoka jakość i wyjątkowy smak. Kawa dojrzewa powoli w chłodnym górskim klimacie, co nadaje jej niepowtarzalny profil, gęstość i złożoność. Kawa procesowana jest na stacji Daye Bensa, gdzie oprócz doskonałego przetwarzania ziaren duży nacisk kładzie się na wspieranie i rozwój lokalnej społeczności.
Producent
Producenci z wioski Keramo, którzy zamieszkują piękne wyżyny Bombe, to głównie drobni rolnicy współpracujący ze stacją mycia Daye Bensa. Do tej grupy należy około 1500 rolników z różnych części obszarów górskich, m.in. z Keramo, Bombe i Shantawene.
Proces
Identyfikowalność ma kluczowe znaczenie przy produkcji mikropartii, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość. Dlatego też na stacji prowadzona jest skrupulatna ewidencja dokumentująca poszczególne partie. Kiedy wiśnie docierają na miejsce, są rozdzielane według miejscowości, a kawa jest segregowana podczas suszenia, przetwarzania i przechowywania, co również zapewnia szczegółowe etykiety. W poprzednich latach stacja ta produkowała partie, które często wygrywały konkurs Cup of Excellence.
Obecnie firma inwestuje w unowocześnienie sprzętu przetwórczego, aby jeszcze bardziej poprawić jakość i eksperymentuje z innymi metodami przetwarzania, takimi jak fermentacja beztlenowa i przetwarzanie typu honey, więc z pewnością jest na co czekać w przyszłości!
Daye Bensa odgrywa kluczową rolę nie tylko dzięki swojemu zakładowi przetwórczemu, ale także dzięki swojemu wyjątkowemu zaangażowaniu w rozwój społeczności. Aktywnie dąży do poprawy warunków i standardów życia rolników, zapewniając im dostęp do opieki zdrowotnej, usług, edukacji i infrastruktury. Współpracuje z lokalnymi szkołami i zapewnia im pomoc edukacyjną.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.