Father's Coffee Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista Speciality do metod alternatywnych

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Father's Coffee Roastery Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista

 

Kawa Speciality z nutami sernika

Kawa Speciality z nutami cukru muscovado

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.02.01
palarnia
pochodzenie
region
Keramo Village, Sidamo Region
uprawy
2300 m n.p.m.
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
sernik jagodowy
cukier
muscovado

keremowe body
ocena
w cuppingu
brak danych

Opis

Rolnicy z wioski Keramo mieszkają tak wysoko, w pięknych górach, że nie mają własnej stacji przetwórczej. Wszyscy (1500 właścicieli upraw) zabierają swoją kawę do stacji przetwarzania Bombe, której właścicielem jest producent Daye Bensa Coffees, Asefa Dukama.

Rolnicy z regionu Keramo dostarczają kawę do stacji Daye Bensa w celu przetworzenia dopiero od 4 lat. Do 2017 roku przetwarzali kawę w wiosce Shantawene. Ale ich ziarna były tam mieszane z lokalną mieszanką, więc trudno było wyśledzić ich kawę. Jednak degustując kawę z osobna, było jasne, że Keramo wyraźnie wyróżnia się profilem smakowym. Aby samodzielnie sprzedawać swoją kawę, rolnicy rozpoczęli współpracę z Daye Station.
Na stacjach należących do Daye Bensa Coffee niezwykle ważna jest identyfikowalność partii. Księguje się tam skrupulatnie pochodzenie każdego zbioru i sprawdza się czy kawy są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość.
Kiedy rolnicy przynoszą owoce kawy do myjni, ziarna są tam sortowane według wsi. Każda kawa jest następnie suszona i przechowywana oddzielnie. Poszczególne partie przetworzonej kawy są następnie etykietowane nazwą gospodarstwa, numerem partii i datą zbioru.
Daye Bensa działa na rzecz poprawy warunków życia w społeczności i prowadzi różne programy pozyskiwania funduszy. Jednym z nich jest nagradzanie rolników na podstawie ilości kawy, którą przywożą, lub za stałą ilość z roku na rok. Nagradza również pracowników za ich wyjątkową rolę w procesie suszenia. Wreszcie współpracuje z lokalnymi szkołami, aby zapewnić uczniom podstawowe materiały, takie jak ołówki lub zeszyty.

Procesowanie

Po zbiorze wiśnie są przewożone do centralnej stacji przetwórczej, gdzie rozkładane są na afrykańskich łóżkach. Kawa jest suszona w cieniu przez kilka dni do osiągnięcia optymalnej wilgotności pomiędzy 9,5-13%. Pracownicy stacji grabią ziarna kilka razy dziennie (przez 15 minut), aby zapewnić równomierne i równomierne suszenie.
Kawa jest bardzo gęsta i ma duże stężenie małych ziaren (rozmiar sita 13/14), co jest dość niezwykłe i wskazuje na dużą wysokość, na której jest uprawiana.


Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Ethiopia Bombe

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/02
Producent Father's Coffee Roastery
Producent (kraj) Czechy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Sidamo
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 300g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium