Father's Coffee Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista Speciality do metod alternatywnych





Opis
Father's Coffee Roastery Ethiopia Keramo filtr 300g kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.02.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Keramo Village, Sidamo Region
|
uprawy |
2300 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Rolnicy z wioski Keramo mieszkają tak wysoko, w pięknych górach, że nie mają własnej stacji przetwórczej. Wszyscy (1500 właścicieli upraw) zabierają swoją kawę do stacji przetwarzania Bombe, której właścicielem jest producent Daye Bensa Coffees, Asefa Dukama.
Rolnicy z regionu Keramo dostarczają kawę do stacji Daye Bensa w celu przetworzenia dopiero od 4 lat. Do 2017 roku przetwarzali kawę w wiosce Shantawene. Ale ich ziarna były tam mieszane z lokalną mieszanką, więc trudno było wyśledzić ich kawę. Jednak degustując kawę z osobna, było jasne, że Keramo wyraźnie wyróżnia się profilem smakowym. Aby samodzielnie sprzedawać swoją kawę, rolnicy rozpoczęli współpracę z Daye Station.
Na stacjach należących do Daye Bensa Coffee niezwykle ważna jest identyfikowalność partii. Księguje się tam skrupulatnie pochodzenie każdego zbioru i sprawdza się czy kawy są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, aby zapewnić najwyższą możliwą jakość.
Kiedy rolnicy przynoszą owoce kawy do myjni, ziarna są tam sortowane według wsi. Każda kawa jest następnie suszona i przechowywana oddzielnie. Poszczególne partie przetworzonej kawy są następnie etykietowane nazwą gospodarstwa, numerem partii i datą zbioru.
Daye Bensa działa na rzecz poprawy warunków życia w społeczności i prowadzi różne programy pozyskiwania funduszy. Jednym z nich jest nagradzanie rolników na podstawie ilości kawy, którą przywożą, lub za stałą ilość z roku na rok. Nagradza również pracowników za ich wyjątkową rolę w procesie suszenia. Wreszcie współpracuje z lokalnymi szkołami, aby zapewnić uczniom podstawowe materiały, takie jak ołówki lub zeszyty.
Procesowanie
Po zbiorze wiśnie są przewożone do centralnej stacji przetwórczej, gdzie rozkładane są na afrykańskich łóżkach. Kawa jest suszona w cieniu przez kilka dni do osiągnięcia optymalnej wilgotności pomiędzy 9,5-13%. Pracownicy stacji grabią ziarna kilka razy dziennie (przez 15 minut), aby zapewnić równomierne i równomierne suszenie.
Kawa jest bardzo gęsta i ma duże stężenie małych ziaren (rozmiar sita 13/14), co jest dość niezwykłe i wskazuje na dużą wysokość, na której jest uprawiana.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Ethiopia Bombe
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Sidamo |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 300g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.