Father's Coffee Ethiopia Bombe filtr 300g kawa ziarnista speciality
Opis
data palenia |
2024.01.31
|
najlepsza przed |
2024.07.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Sidamo
|
uprawy |
2200 m n.p.m.
|
odmiana |
Heirloom
|
proces |
dry fermentation
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
morela
miodowe ciasteczka |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Słodka kawa, w której aż roi się od kwiatowych nut - mamy i jaśmin, i bergamotkę, i czarną herbatę dosładzaną miodem. Taka kawa jest doskonałym przykładem na to, za co kochamy kawy z Etiopii.
Stacja Bombe, w której przetworzone te ziarna znajduje się na północ od wioski Shantewene i jest częścią „Daye Bensa Coffee”.
Rolnicy dostarczający kawę do stacji obróbki, uprawiają ją wysoko w pięknym i bujnym paśmie górskim zwanym Bombe, stąd nazwa kawy.
Stacja Bombe odniosła duży sukces w swoim regionie dzięki doskonałej organizacji i postępowemu podejściu do przetwórstwa i ekologii, dlatego jest szeroko wykorzystywana również przez producentów z innych pobliskich obszarów.
Właścicielem stacji przetwórczej Bombe jest Asefa Dukamo. Pracuje z kawą od 27 lat i obecnie współpracuje z 300 rolnikami w okolicach miasta Hemesho. Każdy z tych rolników produkuje średnio 4000 kilogramów kawowców rocznie na łącznej powierzchni 375 hektarów.
Zakład przetwórczy Asefy znajduje się w regionie Sidamo na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza i przetwarza głównie lokalną odmianę 74158.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.