CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Father's Coffee Ethiopia Bombe 300g kawa ziarnista speciality

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami jaśminu

Kawa Speciality z nutami bergamotki

Kawa Speciality z nutami czarnej herbaty


data palenia
2024.05.21
najlepsza
przed
2024.11.21
palarnia
pochodzenie
region
Sidamo
uprawy
2200 m n.p.m.
proces
dry fermentation
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Słodka kawa, w której aż roi się od kwiatowych nut - mamy i jaśmin, i bergamotkę, i czarną herbatę dosładzaną miodem. Taka kawa jest doskonałym przykładem na to, za co kochamy kawy z Etiopii.

Stacja Bombe, w której przetworzone te ziarna znajduje się na północ od wioski Shantewene i jest częścią „Daye Bensa Coffee”.
Rolnicy dostarczający kawę do stacji obróbki, uprawiają ją wysoko w pięknym i bujnym paśmie górskim zwanym Bombe, stąd nazwa kawy.
Stacja Bombe odniosła duży sukces w swoim regionie dzięki doskonałej organizacji i postępowemu podejściu do przetwórstwa i ekologii, dlatego jest szeroko wykorzystywana również przez producentów z innych pobliskich obszarów.

Właścicielem stacji przetwórczej Bombe jest Asefa Dukamo. Pracuje z kawą od 27 lat i obecnie współpracuje z 300 rolnikami w okolicach miasta Hemesho. Każdy z tych rolników produkuje średnio 4000 kilogramów kawowców rocznie na łącznej powierzchni 375 hektarów.
Zakład przetwórczy Asefy znajduje się w regionie Sidamo na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza i przetwarza głównie lokalną odmianę 74158.

Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 300g
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Father's Coffee Ethiopia Bombe 300g kawa ziarnista speciality
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium