Father's Coffee Colombia El Agrado natural filtr 300g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Father's Coffee Roastery Colombia El Agrado filtr 300g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.12
|
najlepsza przed |
2023.12.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pinedamó, Cauca
|
farma / stacja obróbki |
El Silencio
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Wysokie położenie Andów, żyzne gleby wulkaniczne i tropikalny, równikowy klimat Kolumbii dają doskonałe kawy. Te ziarna pochodzą z górskiego regionu Cauca a w filiżance pojawiają się nuty orzecha laskowego, czerwonego wina, limonki i mlecznej czekolady.
Producent
Robinson Rivera uprawia kawę od 18 lat, a pięć lat temu dołączył do organizacji ACC. Ma ona na celu poprawę jakości kawy, od zbioru do sprzedaży. Poprawia także warunki życia rodzin rolniczych, dba o środowisko w regionie i walczy z konfliktami społecznymi w regionie Cauca.
Farma Robinsona Rivery El Silencio znajduje się na wysokości 1700-1850 metrów nad poziomem morza i zajmuje powierzchnię 6 hektarów. Pan Rivera uprawia tylko odmianę Castillo.
Proces obróbki
Ta partia byłA przetwarzana w sposób naturalny. Była fermentowana przez 48 godzin, a następnie suszona w silosie w temperaturze 28 stopni Celsjusza. Po 16 godzinach suszenie przerywa się, a temperaturę podnosi się do 37 stopni, aż do osiągnięcia wilgotności 20%.
Odmiana
Castillo to najpopularniejsza odmiana kawy uprawiana w Kolumbii. Charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę kawową i wyrasta na niewielkie krzewy, co pozwala na gęste sadzenie. To z kolei oznacza wiele kawowych wiśni na stosunkowo małej przestrzeni. Niektórzy uważają ją za gorszą, ponieważ ma kilka cech genetycznych pokrewnych z Robustą. Jednak badania przeprowadzone przez Catholic Relief Services Borderlands Group nie wykazały znaczącej różnicy między odmianami Castillo i Cattura.
W paczkach z palarni Father's znajdziesz aż 300g kawy!
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Colombia El Agrado
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 300g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.