CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Zapłacimy za dostawę
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost.) już od 249,00 zł.

Dlaczego CoffeeLove?

Father's Coffee Roastery - spełnienie marzenia przez obietnicę jakości i jej dotrzymanie

Palarnia kawy speciality z Ostrawy. Mała rodzinna firma, wielkie marzenie. Ojciec wypala kawę, mama namiętnie testuje, a dorastające dzieci z entuzjazmem przyglądają się temu.

Wierzą, że mogą znaleźć najlepsze rozwiązanie, najlepszą jakość dla swoich klientów.

Doświadczenie zdobywali pracując jako bariści w Berlinie oraz w rodzinnej kawiarni w Ostrawie. Podchodzili uczciwie, z profesjonalizmem do wszystkiego, czego się podejmowali, nie zapominając o tym, że tak naprawdę liczą się potrzeby i wymagania klientów.

O kawie mówią, że to ich pasja i sposób na życie. Ponieważ kochają to, co związane z kawą. To była miłość od pierwszego "spojrzenia". Od 2013 roku całe ich życie kręci się wokół kawy. Doskonale pamiętają smak pierwszego espresso przyrządzonego z ziaren speciality. Pamiętają, jak było zaskakujące - czyste, owocowe i słodkie. Nie znali takiej kawy, otworzyła im oczy na nowy świat.

Tutaj odnajdujemy miejsce, gdzie drogi Father's Coffee Roastery i CofeeLove schodzą się, stają się jednym punktem wyjścia. Nas "odmieniło" espresso wypite w Coffee Collective w Kopenhadze wiele lat temu dokładnie w ten sam sposób, co było początkiem marzenia o CoffeeLove.

"Kawa, to dla nas przede wszystkim owoc."

Tak mówią jednogłośnie o kawie, z której poprzez swoje podejście wydobywają niezwykle dużo. Owoc rośliny owocowej - kawowca, który można znaleźć na plantacjach w rejonach równikowych na całym świecie. Każdy kraj i miejsce ma swój niepowtarzalny smak dzięki swoim specyficznym warunkom i klimatowi. Ale wszędzie, nieodmiennie plantator odgrywa dużą rolę. Dzięki jego trosce i ciężkiej pracy, drzewka mogą kwitnąć pięknymi białymi kwiatami, które stopniowo dojrzewają w czerwonych kawowych wiśniach. W każdej takiej wiśni pod słodkim miąższem zwykle ukryte są dwa zielone ziarna. Ręcznie zbierają tylko odpowiednio dojrzałe wiśnie, dzięki czemu kawa może później mieć naturalny i słodki smak. Zebrane owoce kawy są następnie poddawane dalszej obróbce bezpośrednio w gospodarstwie lub w zakładzie przetwórczym na jeden ze sposobów (najczęściej na sucho, na mokro lub metodą nazywaną honey), suszone, obrane i ponownie ręcznie sortowane. Wszystko to ma ogromny wpływ na późniejszy smak. Należy go ocenić przed sprzedażą i eksportem. Kawa jest testowana przez certyfikowaną osobę "Q-Gradera" i odpowiednio oceniona. Może być zaklasyfikowana jako speciality, gdy osiągnie co najmniej 80 punktów na 100.

Dla Father's najlepsza kawa, taka, którą chcą się zajmować, jest zawsze świeża, pachnąca i słodka. Taka, której znają pochodzenie i historię. Kawa Gourmet stanowi tylko około 5% światowej produkcji. Pozostałe 95% to kawa towarowa, kupowana masowo przez wielkie koncerny. Przygotowuje się z niej czarny, gorzki napój zawierający kofeinę. Nic ponad to. W przypadku takiej kawy zwykle nie znamy pochodzenia, czasu ani sposobu przetwarzania, a może ona leżeć w magazynach lub na półkach supermarketów przez kilka lat. Jej smak jest zwykle gorzki, ziemisty, z dość nieprzyjemnym posmakiem. Takiej kawy nie znajdziesz w ofercie Father's. Nie znajdziesz też tańszych ziaren Rubusty.

Palarnia Father's

Zielona kawa trafia po zakończonym procesie obróbki do palarni. Nie ma jeszcze smaku ani zapachu, jaki znasz, a wszystko rozwija się dopiero po właściwym wypaleniu kawy. I to właśnie ta magiczna przemiana struktury chemicznej ziaren kawy zachodzi w palarni.

Z ostrożnością i wrażliwością starają się podkreślić naturalny i niepowtarzalny smak każdej kawy. Każdy wymaga innego palenia. Ważnym zadaniem palarni jest stworzenie profilu palenia dla każdej kawy. Decyduje o tym przede wszystkim zmiana temperatury, dopływu powietrza i czasu palenia. Każda niewielka choćby modyfikacja może zmienić ostateczny smak, dlatego palenie wymaga niezwykłej koncentracji i ostrożności. Równie ważne są urządzenia, które są stosowane. Przede wszystkim muszą być niezawodne i dające powtarzalne rezultaty. Dlatego w Father's kawa wypalana jest w amerykańskim pięciofuntowym piecu IR-5 firmy Diedrich Roasters. Każda wypalona partia jest rejestrowana w programie Cropster, aby można było ją kontrolować i prześledzić wstecz. Sami dobierają kawę według własnego gustu i szukają jej słodkich, czystych i pachnących tonów. Kawa musi zawsze zwrócić uwagę czymś wyjątkowym. Jednocześnie jednak rodzinna firma Father's myśli o kliencie końcowym i stara się mieć taki asortyment kaw, który każdy może wybrać według własnego gustu.

Father's Coffee Roastery

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium