CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Father's Coffee Brazylia Manga Larga Anaerobic Natural 1kg | CoffeeLove
  • nowość

Father's Coffee Brazylia Manga Larga Anaerobic Natural 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 189,90 zł 189.90
ilość szt.
Zyskujesz 94 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami daktyli

Kawa Speciality z nutami likru

kawa speciality z nutami trawy cytrynowej


data palenia
2024.05.10
palarnia
pochodzenie
region
Tres Pontas, Sul de Minas
odmiana
Topazio
uprawy
950 m n.p.m.
proces
anaerobic natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Kawa ziarnista speciality Manga Larga Anaerobic Natural 1kg z Brazylii z czeskiej palarni Father's Coffee

Brazylia jest powszechnie uważana za kraj, w którym gusta kawowe są konserwatywne, a dla niektórych wręcz nudne; z pewnością nie obejmuje kawy z farmy Rancho Grande i ich projektu Manga Larga. W filiżance można znaleźć niezwykłe smaki rzadko spotykane w brazylijskiej kawie, takie jak nuty daktyli, Baileysa i trawy cytrynowej.

Początki farmy Rancho Grande sięgają 1933 roku, kiedy pan Aneite Reis odziedziczył pięć hektarów ziemi, na której rozpoczął produkcję kawy. Prawie dziewięćdziesiąt lat później rodzina Reisów nadal prowadzi gospodarstwo rolne, Carlos ze swoim synem Flávio, zwanym Fafa, wnukiem i prawnukiem Aneite Reis.

Celem gospodarstwa Rancho Grande jest produkcja kawy w sposób zapewniający różnorodność biologiczną i jak największą ochronę otaczającego ją środowiska. Dlatego oprócz drzew kawowych w gospodarstwie mają także krowy na mięso i mleko. Fazenda („farma” po portugalsku) realizuje także kilka projektów społecznych, obejmujących zakwaterowanie dla swoich pracowników na farmie w domach z dotowanym prądem i żywnością.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/05
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Father's Coffee Roastery
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Father's Coffee Brazylia Manga Larga Anaerobic Natural 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium