Father's Coffee Brazil Barra Estate pulped natural filtr 300g kawa ziarnista Speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,90 zł 59.90
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Father's Coffee Brazil Barra Estate Pulped Natural filtr 300g

Kawa Speciality z nutami gorzkiej czekolady

Kawa Speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami czerwonego wina

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.08.29
palarnia
pochodzenie
stacja
myjąca
Barra Estate
producent
-
region
Poços de Caldas
uprawy
950 - 1300 m n.p.m.
odmiana Yellow Catuaí Mundo Nova
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
-

Opis kawy

Barra Estate położona jest w wyjątkowym wulkanicznym regionie Poços de Caldas. Dzięki położeniu na skraju kaldery wulkanicznej (krateru) na wysokości od 950 do 1300 m n.p.m. gospodarstwo posiada wyjątkowe warunki do uprawy i produkcji kawy speciality o unikalnych profilach smakowych.
Farma została założona w 1966 roku przez ojca José Gonçalvesa. Dziś prowadzi ją José wraz ze swoimi trzema synami Tiago, Felipe i André. Łączna powierzchnia fazendy (po portugalsku farma) wynosi 190 hektarów, z czego 120 jest wykorzystywanych pod uprawę kawy. Całą kawę zbiera się tu ręcznie, ponieważ teren jest bardzo stromy, a technologia nie ma szans dostać się do kawowców. Łącznie w sezonie zatrudniają około 250 pomocników, którzy zbierają i przetwarzają około 800 worków zielonej kawy.

Przetwarzanie

Po ręcznym zbiorze dojrzałe wiśnie są transportowane do gospodarstwa, gdzie są przetwarzane przy pomocy procesu pulped natural (honey). Wiśnie są obrane, ale miąższ pozostaje z wszystkimi cukrami na ziarnach. Podczas suszenia na tarasach, które trwa 10-14 dni, wszystkie soki i cukry mają kontakt z nasionami. Dzięki temu procesowi uzyskuje się cudowną pełnię i słodycz tej kawy. Po wyschnięciu kawa „odpoczywa” w drewnianych kadziach przez 20 dni. Jest to czas potrzebny do ustabilizowania procesów, które wciąż zachodzą w nasionach. Następnie kawa jest obierana z ostatniej warstwy, tzw. pergaminu i pakowana w worki na eksport.


Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Brazil Barra Estate Pulped Natural

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/08
Producent Father's Coffee Roastery
Producent (kraj) Czechy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Brazylia
Odmiana botaniczna Yellow Catuai
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 300g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje
Hario V60-02 dripper ceramiczny szary
Hario V60-02 dripper ceramiczny szary
134,90 zł 107,92 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium