Father's Coffee Brazil Barra Estate filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa





Opis
Father's Coffee Roastery Brazil Barra Estate 300g kawa ziarnista Speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Barra Estate
|
region |
Poços de Caldas
|
wysokość upraw |
950 - 1300
|
odmiana | Yellow Catuaí Mundo Nova |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy
Barra Estate znajduje się w wyjątkowym wulkanicznym terroir Poços de Caldas. Dzięki położeniu na skraju kaldery wulkanicznej (krateru) na wysokości od 950 do 1300 m n.p.m. gospodarstwo posiada wyjątkowe warunki do uprawy i produkcji kawy speciality o unikalnych profilach smakowych.
Farma została założona w 1966 roku przez ojca José Gonçalvesa. Dziś prowadzi ją José wraz ze swoimi trzema synami Tiago, Felipe i André. Łączna powierzchnia fazendy (po portugalsku farma) wynosi 190 hektarów, z czego 120 jest wykorzystywanych pod uprawę kawy. Całą kawę zbiera się tu ręcznie, ponieważ teren jest bardzo stromy, a technologia nie ma szans dostać się do kawowców. Łącznie w sezonie zatrudniają około 250 kolekcjonerów, którzy zbierają i przetwarzają około 800 worków zielonej kawy.
Proces obróbki
Po ręcznym zbiorze dojrzałe wiśnie są transportowane do gospodarstwa, gdzie są przetwarzane przy zastosowaniu procesu pulp natural (honey). Wiśnie pozbawione są skórki, ale miąższ pozostaje na ziarnach z wszystkimi cukrami. Podczas suszenia na tarasach, które trwa 10-14 dni, soki i cukry mają kontakt z ziarnami. Dzięki temu uzyskuje się cudowną pełnię i słodycz tej kawy. Po wyschnięciu kawa „odpoczywa” w drewnianych kadziach przez 20 dni. Jest to czas potrzebny do ustabilizowania procesów, które wciąż zachodzą w ziarnach. Następnie kawa jest obierana z pergaminu i pakowana w worki na eksport.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Brazil Barra Estate
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Odmiana botaniczna | Yellow Catuai |
Obróbka | pulped natural / honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 300g |