Father's Coffee Brazil Barra Estate filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa

Father's Coffee Brazil Barra Estate filtr 300g kawa ziarnista Speciality do dripa
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 43,91 zł 49,90 zł 43.91
ilość szt.
Zyskujesz 43 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Father's Coffee Roastery Brazil Barra Estate 300g kawa ziarnista Speciality do metod przelewowych

Kawa Speciality z ciemnej czekolady

Kawa Speciality z nutami śliwek

Kawa Speciality z nutami czerwonego wina

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.15
palarnia
pochodzenie
producent
Barra Estate
region
Poços de Caldas
wysokość upraw
950 - 1300
odmiana Yellow Catuaí
Mundo Nova
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
brak danych

Opis kawy

Barra Estate znajduje się w wyjątkowym wulkanicznym terroir Poços de Caldas. Dzięki położeniu na skraju kaldery wulkanicznej (krateru) na wysokości od 950 do 1300 m n.p.m. gospodarstwo posiada wyjątkowe warunki do uprawy i produkcji kawy speciality o unikalnych profilach smakowych.
Farma została założona w 1966 roku przez ojca José Gonçalvesa. Dziś prowadzi ją José wraz ze swoimi trzema synami Tiago, Felipe i André. Łączna powierzchnia fazendy (po portugalsku farma) wynosi 190 hektarów, z czego 120 jest wykorzystywanych pod uprawę kawy. Całą kawę zbiera się tu ręcznie, ponieważ teren jest bardzo stromy, a technologia nie ma szans dostać się do kawowców. Łącznie w sezonie zatrudniają około 250 kolekcjonerów, którzy zbierają i przetwarzają około 800 worków zielonej kawy.

Proces obróbki

Po ręcznym zbiorze dojrzałe wiśnie są transportowane do gospodarstwa, gdzie są przetwarzane przy zastosowaniu procesu pulp natural (honey). Wiśnie pozbawione są skórki, ale miąższ pozostaje na ziarnach z wszystkimi cukrami. Podczas suszenia na tarasach, które trwa 10-14 dni, soki i cukry mają kontakt z ziarnami. Dzięki temu uzyskuje się cudowną pełnię i słodycz tej kawy. Po wyschnięciu kawa „odpoczywa” w drewnianych kadziach przez 20 dni. Jest to czas potrzebny do ustabilizowania procesów, które wciąż zachodzą w ziarnach. Następnie kawa jest obierana z pergaminu i pakowana w worki na eksport.


Polecane metody zaparzenia kawy Father's Coffee Brazil Barra Estate

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Father's Coffee Roastery
Producent (kraj) Czechy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Brazylia
Odmiana botaniczna Yellow Catuai
Obróbka pulped natural / honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 300g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Bialetti Seduttore 250g kawa mielona w puszce
Bialetti Seduttore 250g kawa mielona w puszce
31,80 zł 23,12 zł
szt.
Moccamaster Filtry papierowe Nr 4 100 sztuk
Moccamaster Filtry papierowe Nr 4 100 sztuk
16,90 zł 15,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium