Father's Coffee Bolivia Floripondio washed filtr 300g kawa ziarnista Speciality do przelewu
towar niedostępny






Opis
Father's Coffee Bolivia Floripondio washed filtr 300g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.08.29
|
palarnia | |
pochodzenie | |
stacja myjąca |
Buena Vista
|
producent |
-
|
region |
Caranavi
|
uprawy |
1710 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
-
|
Opis kawy
Rodzina Rodriguez prowadzi firmę Agricafe od 1986 roku. W tym czasie wynajmowała młyny mokre w regionie Caranavi, kupując wiśnie od 2000 producentów, a w 2001 roku zbudowała w Caranavi swój obecny młyn, nazwany Buena Vista.
Zbudowano też suchy młyn w la Paz, po czym rodzina rozpoczęła działalność eksportową. W 2012 roku, kilka lat po krajowym spadku produkcji, postanowili kupić ziemię i rozpocząć uprawę na własny rachunek. Obecnie mają osiem gospodarstw w regionie Caranavi (60 ha) i pięć w regionie Samaipata (60 ha). W szczycie sezonu w firmie pracuje do 300 osób. Rodzina Rodriguez co roku zatrudnia jako konsultantów agronomów z różnych krajów.
Agricafe w 2019 roku zdobyła nagrodę SCA Sustainability Award w kategorii „Najlepszy zrównoważony model biznesowy”.
Przetwarzanie
Po sprawdzeniu i zważeniu, kawa jest starannie sortowana wagowo przy użyciu wody. Następnie skórka jest rozcierana na miazgę i „fermentowana na sucho” bez wody przez około 18 godzin.
Następnie kawa jest powoli i ostrożnie suszona w suszarce mechanicznej przez 60-75 godzin w temperaturze poniżej 40˚C. Gdy kawa osiągnie wilgotność 16%, odpoczywa przez pięć godzin w silosie i jest suszona do momentu, aż osiągnie wilgotność 11,5%.
Całą kawę następnie przenosi się do La Paz do suchego młyna. Po zdjęciu miazgi i pergaminu, i upewnieniu się, że zawartość wilgoci w ziarnach wynosi około 10%, kawa jest pakowana w worki Ecotact, a następnie eksportowana przez port Arica w Chile.
Odmiana
Bourbon to najsłynniejsza odmiana z całej rodziny Bourbon. Jest to odmiana charakteryzująca się stosunkowo niską wydajnością, podatnością na wiele chorób, ale doskonałą „jakością filiżanki”.
Na początku XVIII wieku francuscy misjonarze przywieźli burbon z Jemenu na wyspę Bourbon (obecnie La Reunion). Burbon opuścił wyspę dopiero w połowie XIX wieku i odmiana rozprzestrzeniła się na nowe części świata z udziałem misjonarzy, którzy wyemigrowali do kontynentalnej Afryki i Ameryki.
Odmiana Bourbon została sprowadzona do Brazylii około 1860 roku, a stamtąd szybko rozprzestrzeniła się na północ do innych części Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiana jest do dziś. Tutaj zmieszano ją z innymi odmianami spokrewnionymi z Burbonem, wyprowadzonymi z Indii, a także z odmianami etiopskimi. Obecnie w Afryce Wschodniej istnieje wiele odmian podobnych do Burbonów, ale żadna z nich nie pasuje dokładnie do odmiany Burbon występującej w Ameryce Łacińskiej.
Dziś w Ameryce Łacińskiej sam burbon został w dużej mierze zastąpiony odmianami z niego pochodzącymi (zwłaszcza odmianami takimi jak Caturra, Catuai i Mundo Novo). Czysty Bourbon jest nadal uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie i Peru.
Polecane metody zaparzenia kawy Father's CoffeeBolivia Floripondio washed
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/08 |
Producent | Father's Coffee Roastery |
Producent (kraj) | Czechy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Boliwia |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 300g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.