CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Drop Coffee Salwador El Sunzita omniroast 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa speciality z nutami suszonej śliwki

kawa speciality z nutami czerwone winogrona

Kawa Speciality z nutami orzechów laskowych


data palenia
2025.01.07
najlepsza przed
2025.03.07
palarnia
Drop Coffee
pochodzenie
Salwador
region
El Pasti in the Santa Ana
uprawy
1400 m n.p.m.
producent
Mauricio Ortiz and Mary Ortiz
stacja obróbki
El Sunza
odmiana
Red Bourbon
proces
natural
typ palenia
omniroast - 
przelew
espressokawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
suszone śliwki
czerwone winogrona
orzechy laskowe
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality El Sunzita 250 g z Salwadoru wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee

El Sunzita Washed Red Bourbon jest produkowany przez Mary i Mauricio Ortiz, życzliwą i zdeterminowaną parę, która od ponad 30 lat uprawia swoją 16-hektarową działkę w regionie El Pasti w Salwadorze. Mauricio jest wykwalifikowanym agronomem, a Mary zajmuje się administracją firmy. Razem zbudowali na swojej ziemi niesamowicie piękną farmę, która obejmuje teraz szkółkę specjalnie zaprojektowaną w celu wzmocnienia słabszych roślin, a także małą maszynę do przetwórstwa, aby móc eksperymentować z różnymi metodami przetwarzania. Mauricio koncentruje się na wykorzystywaniu metod organicznych w jak największym stopniu i wierzy w trzy S: soil, sun, and shade - (glebę, słońce i cień). W związku z tym wyhodowali drzewa dające cień nad drzewami kawowymi i tworzą własne nawozy z miąższu kawy. Ta innowacyjna praca przyniosła im nawet nagrodę Coffee Planter of the Year Award, przyznaną przez ministra rolnictwa Salwadoru!

El Sunzita jest doskonałym przykładem tego, jak drobni producenci i palarnie kawy mogą współpracować w celu uzyskania kawy wysokiej jakości. Drop Coffee nie ukrywa radości z tego, że współpracuje z nimi nieprzerwanie od 2015 roku.

Cztery odmiany uprawiane na stosunkowo nisko położonej farmie są oddzielane i zarezerwowane wyłącznie dla Drop Coffee, podczas gdy reszta produkowanej przez nich kawy trafia do lokalnego młyna El Sunza, gdzie jest mieszana z kawami od kilku innych producentów z tego obszaru.

Ta odmiana Red Bourbon należy do wspomnianej czwórki i charakteryzuje się dojrzałym i zrównoważonym profilem, z wyraźnymi nutami smakowymi suszonych śliwek, jabłka Gala, świeżych orzechów laskowych i czerwonych winogron.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Drop Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Drop Coffee Salwador El Sunzita omniroast 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium