CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Drop Coffee Gwatemala Calahual anaerobic natural omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 84,90 zł 84.90
ilość szt.
Zyskujesz 42 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami mandarynki

Kawa Speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami migdału


data palenia
2024.06.20
palarnia
pochodzenie
region
Palencia, Pie Del Cerro, na wschód od Gwatemali
uprawy
1850 m n.p.m.
producent
Guadalupe Alberto Reyes z rodziną
farma
Calahual
odmiana Caturra
proces
anaerobic natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
klementynki
czekolada
prażone migdały
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Calahual 250g z Gwatemali wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee

Aromat amaretto. Nuty smakowe klementynki, mlecznej czekolady i prażonych migdałów. Kawa jest kremowa w ustach i średnio ciężka.

Calahual Anaerobic Natural Caturra to drugie zbiory z nowej farmy Calahual, położonej w małym miasteczku Palencia, na wschód od miasta Gwatemala. Gospodarstwo to jest własnością Guadalupe Alberto „Beto” Reyesa, byłego burmistrza Palencii, który od 2012 roku uprawia tu kawę. Jego praca pomogła umieścić Palencię, region wcześniej nieznany z uprawy kawy, na kawowej mapie Gwatemali i doprowadziła do znacznego przyspieszenia rozwoju.

Wcześniej palarnia Drop Coffee współpracowała z pobliską farmą o nazwie El Limon i najpierw odwiedzili teren, na którym poźniej powstałą plantacja Calahual na długo przed zakupem i ponownym zasadzeniem przez Alberto. Dziś farma rozrosła się do firmy rodzinnej, a żona i synowie Beto również pracują razem na farmie. Ich troska i zaangażowanie na każdym etapie produkcji doprowadziła do ciągłego udoskonalania młyna mokrego, co pomaga im oddzielać i śledzić różne partie i zbiory oraz kontrolować ogólną jakość produkcji. Rodzina Reyes ma wizję tworzenia bardziej ekskluzywnych i smacznych odmian. Jest to podróż, w którą każdy jest zaangażowany, pomagając ustalić, które odmiany i procesy najlepiej pasują do mikroklimatu tego regionu. Rośliny potrzebowały czterech lat, aby wydać komercyjne zbiory.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Drop Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Drop Coffee Gwatemala Calahual anaerobic natural omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium