Drop Coffee Etiopia Sharo natural omniroast 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.06.20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
producent |
Israel Degfa,
firmy Kerchanse |
stacja myjąca |
Woreda of Kercha
|
odmiana | 74120, 11714 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
dżem jeżynowy rodzynki lody truskawkowe |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Sharo natural 250g z Etiopii wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee
Kawa ta ma jagodowy aromat i nuty smakowe dżemu jeżynowego, rodzynek i lodów truskawkowych. Ma średnią kwasowość (cytrynową) i dużą ilość słodyczy, która ją wspiera. Finisz jest długi i jasny.
To najodważniejsza i najbardziej dojrzała kawa z Sidamo, jaką ma w ofercie palarnia Drop. Jest produkowana przez ich długoletniego przyjaciela, Israela Degfę, od którego w tym roku kupują również ziarna Ana Sora. Etiopia to jedno z ich (i naszych!) ulubionych miejsc uprawy kawy. Jej profil smakowy i kultura są zarówno różnorodne, jak i interesujące. Kawa Arabica po raz pierwszy pojawiła się dziko w Etiopii i Jemenie. Później Etiopia stała się ojczyzną kawy. Co roku w kraju produkuje się około 6,6 mln worków, z czego prawie połowa jest zatrzymywana w kraju na potrzeby lokalnej konsumpcji.
Kawa ta produkowana była w Woredzie w Kerczy, w regionie Guji, na granicy rzeki Dawa. Historycznie rzecz biorąc, rolnicy na tym obszarze byli osłabieni brakiem dostępu do rynku, ponieważ większość obszaru znajdowała się w odległości jednego dnia jazdy od najbliższych ośrodków handlowych. Ponadto, ze względu na trudne warunki geograficzne tego regionu, wiśnie kawowca często ulegały zniszczeniu podczas transportu lub utowarowieniu i mieszane z niższymi gatunkami.
Dostrzegając możliwość wywarcia pozytywnego wpływu, Israel Degfa założył w 2016 roku zakład przetwórstwa w Kerczy i od tego czasu koncentruje się na produkcji wysokiej jakości kaw. W okresie żniw suchy młyn Kercha dysponuje 150 podniesionymi łożami i zatrudnia około 165 pracowników. Wszyscy rolnicy dostarczający kawę są zarejestrowani i stanowią część sieci wsparcia Kerchanshe utworzonej przez Israel Degfa. Sieć ta pomaga drobnym rolnikom i ich rodzinom w dostępie do opieki zdrowotnej, edukacji i wsparcia dla rolnictwa.
Naturalnie przetworzona kawa z Etiopii jest cudownie orzeźwiająca i owocowa! Suszenie kawy w wiśniach to tradycyjny sposób przetwarzania kawy na własny użytek, a także na kawę towarową w Etiopii. Jest to jednocześnie proces wymagający ostrożnego podejścia, który niewłaściwie przeprowadzony może nadać kawie sfermentowany smak. Naturalny proces bardzo dobrze pasuje do kwiatowego, ale jednocześnie cytrynowego profilu etiopskiej kawy i utrzymuje więcej treści w i tak już żywej filiżance, a także dodatkową słodycz wynikającą z naturalnego przetwarzania.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 25 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
- czas 2:30
- 17g kawy
- 20 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
- czas 2:20
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł