CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Drop Coffee Etiopia Sharo natural omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 74,90 zł 74.90
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami dżemu jeżynowego

Kawa Speciality z nutami rodzynek

Kawa Speciality z nutami lodów truskawkowych


data palenia
2024.06.20
palarnia
pochodzenie
region
Guji
uprawy
2100 m n.p.m.
producent
Israel Degfa,
firmy Kerchanse
stacja myjąca
Woreda of Kercha
odmiana 74120, 11714
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
dżem jeżynowy
rodzynki
lody truskawkowe
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Sharo natural 250g z Etiopii wypalona w szwedzkiej palarni Drop Coffee

Kawa ta ma jagodowy aromat i nuty smakowe dżemu jeżynowego, rodzynek i lodów truskawkowych. Ma średnią kwasowość (cytrynową) i dużą ilość słodyczy, która ją wspiera. Finisz jest długi i jasny.

To najodważniejsza i najbardziej dojrzała kawa z Sidamo, jaką ma w ofercie palarnia Drop. Jest produkowana przez ich długoletniego przyjaciela, Israela Degfę, od którego w tym roku kupują również ziarna Ana Sora. Etiopia to jedno z ich (i naszych!) ulubionych miejsc uprawy kawy. Jej profil smakowy i kultura są zarówno różnorodne, jak i interesujące. Kawa Arabica po raz pierwszy pojawiła się dziko w Etiopii i Jemenie. Później Etiopia stała się ojczyzną kawy. Co roku w kraju produkuje się około 6,6 mln worków, z czego prawie połowa jest zatrzymywana w kraju na potrzeby lokalnej konsumpcji.

Kawa ta produkowana była w Woredzie w Kerczy, w regionie Guji, na granicy rzeki Dawa. Historycznie rzecz biorąc, rolnicy na tym obszarze byli osłabieni brakiem dostępu do rynku, ponieważ większość obszaru znajdowała się w odległości jednego dnia jazdy od najbliższych ośrodków handlowych. Ponadto, ze względu na trudne warunki geograficzne tego regionu, wiśnie kawowca często ulegały zniszczeniu podczas transportu lub utowarowieniu i mieszane z niższymi gatunkami.

Dostrzegając możliwość wywarcia pozytywnego wpływu, Israel Degfa założył w 2016 roku zakład przetwórstwa w Kerczy i od tego czasu koncentruje się na produkcji wysokiej jakości kaw. W okresie żniw suchy młyn Kercha dysponuje 150 podniesionymi łożami i zatrudnia około 165 pracowników. Wszyscy rolnicy dostarczający kawę są zarejestrowani i stanowią część sieci wsparcia Kerchanshe utworzonej przez Israel Degfa. Sieć ta pomaga drobnym rolnikom i ich rodzinom w dostępie do opieki zdrowotnej, edukacji i wsparcia dla rolnictwa.

Naturalnie przetworzona kawa z Etiopii jest cudownie orzeźwiająca i owocowa! Suszenie kawy w wiśniach to tradycyjny sposób przetwarzania kawy na własny użytek, a także na kawę towarową w Etiopii. Jest to jednocześnie proces wymagający ostrożnego podejścia, który niewłaściwie przeprowadzony może nadać kawie sfermentowany smak. Naturalny proces bardzo dobrze pasuje do kwiatowego, ale jednocześnie cytrynowego profilu etiopskiej kawy i utrzymuje więcej treści w i tak już żywej filiżance, a także dodatkową słodycz wynikającą z naturalnego przetwarzania.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
  • czas 2:30
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
  • czas 2:20
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia jasny do średni
Waga 250g
Producent Drop Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Drop Coffee Etiopia Sharo natural omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium